Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Waldo a pohyblivý smetiak nie je názov filmu, ale dvojica robotov

Waldo a pohyblivý smetiak nie je názov filmu, ale dvojica robotov
Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
31. 7. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Uplynulo už 32 rokov od premiéry filmu „Short Circuit“, alebo ako bol u nás známy „Číslo 5 žije“. Vo filme si malý robot svojou priam ľudskou povahou získaval srdcia divákov a dodnes je inšpiráciou pre tvorcov robotických pomocníkov. Nie je tomu inak ani v prípade robota Waldo. Ten je výsledkom snaženia sa vývojárov z Immersive Robotics, ktorí sa sústredili hlavne na jeho profesionálne využitie.

Robot Waldo je teda navrhnutý tak, aby sa stal ideálnym pomocníkom v nákupných centrách, či na letiskách. Napríklad bežná situácia v hypermarkete je, že sa nemáte koho opýtať, poprípade brigádnik vôbec netuší, kde sa daný tovar nachádza. Waldo sa dá naprogramovať tak, aby poznal celý sortiment obchodu a vďaka umelej inteligencii vie nielen poradiť, kde sa tovar nachádza, ale aj dokonca ponúkne rôzne ďalšie súvisiace produkty. Staršie osoby, či stratené deti zasa vie navigovať k oddeleniu informácií, či k východu podľa požiadaviek.

Spoločnosť Immersive Robotics predstavila dvojicu nových pracovných robotov Waldo (vľavo) a Trash Can Robot (vpravo).

Robot Waldo má pohon pomocou troch kolies, pričom jedno zadné je určené na otáčanie. Výška robota je v rozmedzí od 1,3 metra až po 1,7 metra. Je to hlavne kvôli univerzálnosti komunikácie, či už s dieťaťom alebo s dospelým človekom. Robot sa orientuje pomocou 3D kamier a senzorov. Navyše môže byť vybavený tabletom pre uľahčenie zadávania požiadaviek, poprípade dokonca aj platobným terminálom.

Robot Waldo je navrhnutý tak, aby sa stal ideálnym pomocníkom v nákupných centrách, či na letiskách.

Druhým robotom je Trash Can Robot, čo doslova znamená Robot Smetný Kôš. Nedostal teda ľudské meno, ako má napríklad Waldo. Je tiež konštrukčne jednoduchší, a čo sa týka umelej inteligencie, dostal iba časť Waldových schopností. Jeho úlohou je presúvať sa po vyznačenej trase a zastaviť, keď sa k nemu priblíži človek.

Vtedy totiž vyhodnotí pravdepodobnosť toho, že daná osoba chce vyhodiť nejaký odpad. Avšak vie, vďaka kamere, rozpoznať aj kývnutie a vtedy príde k danej osobe sám. Samozrejmosťou je indikátor naplnenia. Vtedy robot odíde do údržbovej časti a ohlási to zodpovednej osobe.

Vyzerá to tak, že sa robotom v budúcnosti nevyhneme. Ostáva teda len dúfať, že to bude slúžiť hlavne k skvalitneniu nášho života.

Robot Trash Can.