Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zeiss sa odvážne púšťa do sveta digitálnych fotoaparátov

Zeiss sa odvážne púšťa do sveta digitálnych fotoaparátov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 10. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Zeiss sa pochválila svojim prvým digitálnym fotoaparátom ZX1. Ten je zameraný na profesionálnych kreatívnych používateľov, ktorí chcú „rýchlo a efektívne vytvárať svoje fotografické zážitky“. Bezzrkadlový full-frame fotoaparát je navrhnutý pre snímanie, editáciu a zdieľanie fotografií bez pomoci iných zariadení.

Samozrejme, že nový fotoaparát ZX1 dostal do výbavy úplne nový objektív Zeiss Distagon 35 mm F2 T, ktorý sa skladá z ôsmich prvkov v piatich skupinách, vrátane dvoch obojstranných asférických šošoviek, a jeho minimálna vzdialenosť zaostrenia je 30 cm. Zaujímavé je, že spoločnosť Zeiss sa rozhodla pre vlastný obrazový snímač s rozlíšením 37,4 megapixlov (36 x 24 mm), než aby spolupracovala napríklad so spoločnosťou ako je Sony.

Fotoaparát ZX1 má citlivosť ISO od 80 do 51 200, zvláda nepretržité snímanie až 3 snímky za sekundu a okrem statických fotografií umožní záznam videa v rozlíšení 4K pri rýchlosti 30 snímok za sekundu alebo v rozlíšení Full HD pri rýchlosti 60 snímok za sekundu. Používateľ má k dispozícii integrovaný Adobe Photoshop Lightroom CC pre úpravu fotografií vo formáte RAW priamo vo fotoaparáte.

Zeiss ZX1

Dizajnovo striedmo navrhnutý fotoaparát s rozmermi 142 x 93 x 66 mm má na zadnej strane masívny 4,34 palcový displej s rozlíšením 1 280 x 720 bodov. Nad ním sa usadil 0,7 palcový OLED hľadáčik s rozlíšením Full HD. Nenájdeme tu žiaden vstavaný blesk, držiak pre externý blesk je umiestnený v hornej časti spolu s dvomi otočnými ovládačmi. Výrobca sa rozhodol nepoužiť slot pre SD karty a namiesto toho do fotoaparátu integroval SSD úložisko s kapacitou 512 GB. To by malo stačiť pre uloženie 6 800 RAW súborov vo formáte DNG alebo viac ako 50 000 JPG súborov.

Zeiss ZX1

K dispozícii je tiež bezdrôtové pripojenie Bluetooth 4.1 a 802.11ac Wi-Fi s možnosťou priameho nahrávania fotografií na vzdialené cloudové úložisko, bezdrôtový prenos do notebooku alebo bezdrôtové diaľkové ovládanie cez smartfón. Fotoaparát má aj port USB-C pre pripojenie periférnych zariadení a nabíjanie batérie.

Nový bezzrkadlový full-frame fotoaparát Zeiss ZX1 bude dostupný niekedy začiatkom roka 2019. Cena zatiaľ nebola oznámená.

Zeiss ZX1