Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tri nové výmenné objektívy pre fotografické systémy LUMIX S

Tri nové výmenné objektívy pre fotografické systémy LUMIX S
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 2. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Panasonic predstavuje tri nové výmenné objektívy pre Full-Frame systémové bezzrkadlovky radu LUMIX S. Kamery aj objektívy tohto radu, vybavené aliančným bajonetom L-Mount (Leica, Sigma, Panasonic), predstavujú v súčasnom fotografickom svete kvalitu po optickej aj mechanickej stránke, a sú určené pre profesionálne využitie.

Všetky objektívy LUMIX S spĺňajú náročné kritériá, avšak modely s označením LUMIX S PRO idú ešte ďalej a posúvajú hranice optickej kvality podľa prísnych štandardov renomovanej značky Leica.

Panasonic v súčasnosti chystá či vyvíja najmenej desať nových objektívov, ktoré by sa na trhu mali objaviť do konca roka 2020. Sústreďuje sa najmä na špičkovú kategóriu LUMIX S PRO, ale svoju pozornosť dostane aj štandardný rad S.

Univerzálne využitie

 

• Prevedenie odolné voči vrtochom počasia

• Rýchle a intuitívne ovládanie a prepínanie medzi spôsobmi ostrenia

• Konštruované pre fotografovanie aj natáčanie videozáznamov

Všetky tri objektívy radu S Pro sa vyznačujú prevedením odolným voči prachu i vlhkosti, takže sú schopné pracovať aj v drsných prírodných podmienkach - zvládnu aj mraz do mínus 10 stupňov a ich konštrukčná kvalita zodpovedá profesionálnym fotoaparátom S1 a S1R.

Ostriaci mechanizmus všetkých objektívov je motorizovaný a podporuje rýchlu elektronickú komunikáciu s fotoaparátmi radu S (až po 480 obr / s).

Všetky objektívy tiež umožňujú rýchle manuálne doostrenie v automatickom režime v akejkoľvek situácii.

Objektívy LUMIX S sa výborne hodia aj na natáčanie videozáznamov, pri preostrovaní sa totiž ani minimálne nemení ohnisko či uhol záberu (tzv. Focus breathing).

Panasonic predstavuje tri nové výmenné objektívy pre Full-Frame systémové bezzrkadlovky radu LUMIX S.

LUMIX S PRO 50 mm F1,4 (S-X50)

 

• Vysoká svetelnosť f1,4

• Clona s 11 lamelami a tým pádom mimoriadne jemný bokeh (oblasť mimo hĺbku ostrosti)

• Výnimočne ostrá kresba v celom zábere

Srdcom radu LUMIX S je nový pevný objektív LUMIX S PRO 50 mm F1,4. Svetelné sklo so štandardnou ohniskovou vzdialenosťou sa vyznačuje vynikajúcim optickým rozlíšením a tým pádom aj výnimočne ostrou kresbou uprostred záberu aj na okrajoch, dokonca aj pri minimálnych clonových číslach. Optická sústava a clona s 11 lamelami sú zárukou plynulého ostrenia a mimoriadne príjemného bokehu (teda oblasti mimo hĺbku ostrosti).

Optická sústava pozostáva zo 13 členov v 11 skupinách. Medzi ne patria 2 asférické členy a 3 členy s mimoriadne nízkou disperziou, ktoré účinne bránia chromatickej aberácii a sú zárukou ostrej kresby.

Výmenný objektív LUMIX S PRO 50 mm F1,4 (S-X50)

LUMIX S PRO 70-200 mm F4 O.I.S. (S-R70200)

 

• Objektív pre šport, akčné fotografovanie a zvieratá vo voľnej prírode

• Stabilizátor s účinnosťou 6 EV

• Krásne jemný bokeh

Zoomový teleobjektív LUMIX S PRO 70-200 mm F4 O.I.S. sa vyznačuje vysoko kvalitnou kresbou a príjemným kontrastom v celom rozsahu ohniskovej vzdialenosti. Hodí sa do celého radu fotografických situácií, od portrétov po šport. Je kompatibilný s päťosovým stabilizačným systémom Panasonic Dual I.S. 2 s účinnosťou 6 EV - tak intenzívny stabilizátor sa doteraz v kategórii Full-Frame bezzrkadloviek ešte nikdy nepredstavil.

Clona s deviatimi lamelami má kruhový otvor, čo znamená príjemnú kresbu v bokehu (rozmazané oblasti). Objektív patrí do prestížnej kategórie LUMIX S PRO a jeho obrazová kvalita zodpovedá prísnym požiadavkám značky Leica.

Optickú sústavu tvorí 23 členov v 17 skupinách, okrem iného jeden asférický člen a 3 členmi s mimoriadne nízkou disperziou, ktoré účinne bránia chromatickej aberácii a sú zárukou ostrej kresby. Záujemcovia sa môžu tešiť na krásny bokeh a prakticky nepostrehnuteľnú vinetáciu.

Výmenný objektív LUMIX S PRO 70-200 mm F4 O.I.S. (S-R70200)

LUMIX S 24-105 mm F4 MACRO O.I.S. (S-R24105)

 

• Znamenitý objektív pre každodenné použitie

• Možnosť makrofotografie (pomer zobrazenia 0,5x)

• Stabilizátor s účinnosťou 6 EV

Štandardný zoomový objektív LUMIX S 24-105 mm F4 MACRO O.I.S. pokrýva široký rozsah ohniskovej vzdialenosti od širokouhlého ohniska až po krátky teleobjektív. Kresba je nádherne ostrá v celom rozsahu zoomu, objektív sa tak hodí pre najrôznejšie účely od krajinárskej fotografie po portréty. Výbornú prácu odvádza aj v detailnej fotografii a makrofotografii - ponúka pomer zobrazenia 0,5x a minimálnu ostriacu vzdialenosť iba 30 cm.

Vďaka kombinácii optického stabilizátora (O.I.S) a stabilizátora na snímači modelov LUMIX S1 alebo S1R vzniká päť špeciálnych stabilizačných systémov Dual I.S. 2 s účinnosťou až 6 EV.

Optickú sústavu tvorí 16 členov v 13 skupinách, okrem iného dva asférické členy a dva členy s mimoriadne nízkou disperziou, ktoré účinne bránia chromatickej aberácii a sú zárukou ostrej kresby.

Výmenný objektív LUMIX S 24-105 mm F4 MACRO O.I.S. (S-R24105)

(Zdroj: Tlačová správa Panasonic)