Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

DroneBullet je niečo ako protilietadlová strela na podozrivé drony

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rovnako ako sa zdokonaľujú technológie dronov, aj spôsoby, ako ich zastaviť, sú čoraz sofistikovanejšie. Najnovším obranným systémom je DroneBullet od spoločnosti AerialX, ktorý sa podobá navádzanej protilietadlovej rakete a dokáže zraziť podozrivý dron dole z oblohy.

Bez ohľadu na to, či sú útoky na drony iných ľudí legálne alebo nie, existujú výrobky proti dronom, ktoré sú rýchle a účinné. Patria sem napríklad ručné zbrane proti dronom od spoločnosti DroneShield. K pasívnejšej obrane patrí výcvik dravých vtákov, ktoré doslova vytrhnú drony z neba alebo systém, ktorý využíva dron pre zachytenie podozrivého dronu do vystreľovacej siete.

Nový obranný systém DroneBullet patrí skôr k druhej skupine a je určený pre úrady a inštitúcie, ktoré chcú kontrolovať citlivý vzdušný priestor proti narušeniu nežiaducich dronov. Hoci spoločnosť AerialX neprezradila príliš veľa detailov o tom, ako ich technológia funguje, DroneBullet je podobný navádzaným protilietadlovým raketám. V prezentačnom videu na začiatku článku sa dá vidieť systém priamo v akcii ako zasahuje proti fiktívnemu narušiteľovi s dronom vybaveným výbušninami.

Obranný systém proti dronom DroneBullet.

Raketový projektil DroneBullet má štyri vlastné vrtule a disponuje technológiou hĺbkového učenia, spolu so softvérom pre strojové videnie. Vďaka tomu dokáže sám vzlietnuť a navigovať sa k podozrivému cieľu na oblohe. Keď sa k nemu dostane, nasleduje „silný kinetický úder“ a nežiaduci dron padá k zemi, kým neporušený projektil DroneBullet klesne späť na zem v jednom kuse.

Technológia spoločnosti AerialX sa spolieha na mikro-rádiové detektory, aby vyhľadali drony, ktoré vstúpia do určitých častí vzdušného priestoru, napríklad na letisku alebo koncerte, a automaticky zaznamenajú ich pohyb na mape. Tento produkt by mohol byť vhodným riešením pre orgány činné v trestnom konaní alebo obranné sily, ktoré sa snažia zabezpečiť citlivý vzdušný priestor a chcú udržať ľudí v bezpečí.