Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový full-frame fotoaparát Leica SL2 to poriadne rozbalil

Nový full-frame fotoaparát Leica SL2 to poriadne rozbalil
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 11. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pred štyrmi rokmi predstavila spoločnosť Leica svoj full-frame bezzrkadlový fotoaparát SL. Teraz sa vracia s jeho druhou generáciou, ktorá navonok vyzerá rovnako, no vo vnútri sa môže pochváliť výraznými vylepšeniami, ktoré ocení nejeden profesionálny fotograf.

Najvýznamnejšou aktualizáciou v novom modeli bezzrkadlového fotoaparátu Leica SL2 je nahradenie 24 megapixelového snímača za 47,3 megapixelový CMOS snímač formátu full-frame. Ten spolupracuje s obrazovým procesorom Maestro III. Táto kombinácia prináša schopnosti fotoaparátu, ako je 14-bittová farebná hĺbka pre RGB kanál, svetelná citlivosť ISO až do hodnoty 50 000 či schopnosť kontinuálneho snímania 10 snímok za sekundu pri použití mechanickej uzávierky alebo až 20 snímok za sekundu s elektronickou uzávierkou.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Leica SL2.

Spoločnosť Leica sľubuje rýchle automatické zaostrovanie s kontrastnými bodmi s možnosťou sledovania pohybujúcich sa objektov. K ostrým záberom tiež prispeje 5 osová stabilizácia v tele fotoaparátu. K dispozícii je aj režim, ktorý zachytí osem snímok, pričom mierne posunie snímač a spojí ich do výslednej 187 megapixelovej fotografie.

SL2-jka sa môže zmeniť aj na filmársku kameru. Používateľom prináša možnosť nakrúcani videí v orezanom rozlíšení 5K pri rýchlosti 30 snímok za sekundu. K dispozícii je aj možnosť snímania v Cinema 4K alebo 4K UHD rozlíšení pri rýchlosti 60 snímok za sekundu, no a kto by chcel spomalené zábery, môže ich nakrúcať v rozlíšení 1080p pri rýchlosti až 180 snímok za sekundu. Fotoaparát je tiež vybavený HDMI portom plnej veľkosti pre 10-bitový výstup.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Leica SL2.

Na zadnej strane nájdeme elektronický hľadáčik EyeRes s rozlíšením 5,76 miliónov bodov a priestranný 3,2 palcový dotykový displej s rozlíšením 2,1 miliónov bodov. Na hornej časti fotoaparátu sa nachádza monochromatický displej s uhlopriečkou 1,28 palca, ktorý umožní rýchlu kontrolu nastavení. Samotné telo by malo mať vylepšenú ergonómiu oproti predchádzajúcej generácii a fotoaparát je tiež odolný voči poveternostným vplyvom podľa štandardu IP54, čiže by mu nemal vadiť prach ani postriekanie vodou.

No sa samozrejme sa nezabudlo ani na bezdrôtové technológie Bluetooth 4.2 a Wi-Fi 802.11ac pre diaľkové ovládanie a prenos dát. Výdrž batérie na jedno nabitie je udávaná na 370 statických snímok. Pre ich ukladanie sú k dispozícii dva sloty pre UHS-II karty.

Nový bezzrkadlový full-frame fotoaparát Leica SL2 bude dostupný od 21. novembra za cenu 5 995 dolárov len za telo bez objektívu.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Leica SL2.