Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kärcher prináša firmám prvý batériový vysokotlakový čistič na svete

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pohľad na zanesenú dlažbu v prevádzke, prípadne na špinavý stroj či technológiu v teréne, profesionálov rozhodne nepoteší. Našťastie dnes dokážeme s podobnou špinou bojovať najmä vďaka vysokotlakovým čističom. Istým spôsobom sú však obmedzené elektrickou zásuvkou a prívodom vody. No to však platilo len doteraz. Nemecký Kärcher totiž prichádza ako prvý na svete s ekologickým profi vysokotlakovým čističom na batérie.

Inovatívny batériový systém aplikoval nemecký Kärcher v celom rade nových modelov strojov, ktoré sú určené pre profesionálne použitie. Dôkazom toho, že batériové stroje môžu mať porovnateľný výkon so strojmi s káblovým elektrickým napájaním je vôbec prvý akumulátorový profesionálny vysokotlakový čistič na svete, s názvom HD 4/11 C Battery. Tento vysoko mobilný stroj tak dostal do výbavy dve silné lítium-iónové 36-voltové batérie.

„To znamená, že stroj používa rovnaké batérie, ako používame vo všetkom našom záhradnom náradí. Cez to všetko, že stroj je na batériový pohon, dosahuje veľmi slušného výkonu kompaktnej triedy. A to je prietok vody 400 litrov za hodinu a výkon 110 barov. Tento výkon je nám postačujúci na umývanie technológií, ktoré sa nachádzajú vonku, ako napríklad vo vinárstve, na umývanie vozidiel, poprípade záhradných strojov,“ vysvetľuje pán Juraj Mikulášik, Kärcher Slovakia.

Aj voda, ktorú batériový vysokotlakový čistič používa, môže byť z externého zdroja a nemusí sa teda privádzať len z vodovodného potrubia. O jej čerpanie sa totiž stará technológia automatického nasávania.

„Čiže stačí nám napríklad 200 litrový sud, ktorý nám zabezpečí pol hodinu práce. Čo sa týka vody, voda by samozrejme mala byť čistá, nemala by obsahovať hrubú nečistotu, čo zabezpečuje aj integrovaný filter. Zariadenie je samozrejme možné použiť aj s čistiacimi prostriedkami. Má schopnosť nasávať akýkoľvek čistiaci prostriedok, ktorý odporúčame k vysokotlakovým strojom.“

Pokiaľ chce používateľ očistiť len mierne znečistené povrchy, môže si aktivovať úroveň čistenia s režimom eco! Efficiency. Vtedy sa síce zníži účinnosť čistenia, no zároveň sa aj predĺži výdrž batérií.

„Čo sa týka práce s týmto zariadením, tak na jedno nabitie v eco! režime dokážete pracovať 30 minút, ktoré nám plne dostačuje napríklad na umytie dvoch osobných vozidiel. Batéria je nabitá do dvoch hodín, čo znamená, že v prípade viacerých batérií je možná aj kontinuálna práca.“

Akumulátorový vysokotlakový čistič pritom dostal do výbavy aj ďalšie, už osvedčené doplnky, ktoré sa používajú aj v modelovom rade s káblovým napájaním.

„Sú to vysokotlakové pištole, ktoré zjednodušujú prácu a podstatne menej namáhajú telo. A rovnako tuná máme 10 metrovú vysokotlakovú hadicu, ktorá nám dáva značne veľký rádius práce. Neodmysliteľnou výbavou našich studenovodných vysokotlakových strojov je samozrejme rotačná tryska, ktorá nám pomôže v prípade ťažkých aplikácií, kde potrebujeme naozaj údernú silu kladiva.“

Samotné batérie a možnosť nasávania vody aj zo suda robia z tohto stroja úplne nezávislé zariadenie. Vďaka vysokej úrovni mobility sa tak s ním dá ľahko pracovať v podstate kdekoľvek, kde je to potrebné.

„Vďaka veľkým kolesám, nízkej váhe a madlu je toto zariadenie veľmi jednoduché v exteriéri prenášať.“

Nemecký výrobca sa rozhodol rozšíriť svoje portfólio aj o ďalšiu novinku v segmente profesionálnych batériových strojov. Je ňou akumulátorový mokro-suchý vysávač s označením NT 22/1 Ap Bp L. Jeho výhodou je, že sa dá použiť nielen na vysávanie prachu a hrubších nečistôt, ale zároveň z povrchov vysaje aj rôzne tekutiny.

„Jedná sa o plnohodnotný priemyselný vysávač, ktorý je schopný dosahovať rovnaké výkony, ako jeho súrodenci na elektrický kábel. So strojom dokážeme bez problémov pracovať dlhšie ako 20 minút pri plnom výkone a veľmi jednoducho vieme vymeniť batériu a pokračovať v práci.“

Odstrihnutím sa od elektrického kábla používatelia navyše získajú vyššiu úroveň mobility a flexibility počas práce.

„V prípade napríklad stavieb, kde často krát je pri novostavbe ešte problém s elektrikou, dokáže si akýkoľvek majster, poprípade domáci, veľmi jednoducho po sebe upratať bez akéhokoľvek káblu. Tým, že nemáme elektrický kábel, rovnako šetríme čas, kde viac menej môžeme vychádzať, že nám to ušetrí aj 20 percent času.“

Nemeckí vývojári pritom nezabudli ani na zabezpečenie účinného filtračného systému.

„Stroj má poloautomatický oklep, ktorý nám čistí filter. Zároveň môžeme použiť aj filtračné vrecko netkanej textílie. Jedná sa o plochý filter, to znamená, že nezasahuje nám do nádoby, čím získavame dostatočne veľkú nádobu, čo je v tomto prípade 22 litrov,“ dodáva pán Juraj Mikulášik, Kärcher Slovakia.

Vďaka inovatívnemu výkonnému batériovému systému, v profesionálnych strojoch Kärcher, teda používatelia ani nemusia zaregistrovať rozdiel medzi napájaním z batérie a cez elektrický kábel. No použitím batériových strojov rozhodne získajú vyššiu mobilitu. Pozitívne sa to môže prejaviť na zvýšenej efektivite práce, keďže sa skráti čas, ktorý je potrebný na vykonanie danej úlohy.