Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lumix S5: Kompaktnejšia full-frame bezzrkadlovka od Panasonicu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 9. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Panasonic predstavila nový bezzrkadlový fotoaparát Lumix S5 s full frame 35-milimetrovým snímačom. Ten prevzal drvivú väčšinu vychvaľovaných schopností modelov zo série S a zabalil ich do tela, ktoré je dokonca o niečo menšie a ľahšie ako fotoaparát GH5 so snímačom formátu Micro Four Third.

Rovnako ako minuloročný model bezzrkadlového fotoaparátu Lumix S1, aj nový model S5 je postavený na 24,2-megapixelovom full-frame snímači a je určený pre najnáročnejších milovníkov fotografovania na prácu s fotografiami aj s videom. No Lumix S5ťka je cenovo dostupnejšia a výrazne kompaktnejšia ako jej predchodca. Má rozmery 132,6 x 97,1 x 81,9 milimetrov a s SD kartou a batériou váži približne 714 gramov. Napriek obrovskému rozdielu vo veľkosti snímača je full-frame fotoaparát Lumix S5 v skutočnosti menší ako model GH5 s Micro Four Third snímačom.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Panasonic Lumix S5.

Fotoaparát S5 ponúka pri snímaní fotografií možnosť nastavenia citlivosti ISO až na hodnotu 51 200 ISO, s duálnymi natívnymi ISO 640 a ISO 4 000 na zníženie šumu v celom rozsahu. K dispozícii je tiež stabilizácia obrazu v tele, o ktorej Panasonic tvrdí, že zvláda až 5 zastávok rýchlostí.

Pri nakrúcaní videa dokáže fotoaparát snímať záznam v rozlíšení 4K pri rýchlosti 60 snímok za sekundu a to v 10-bitovom formáte 4 : 2 : 0. K dispozícii je možnosť nakrúcanie v rozlíšení 4K pri rýchlosti 30 snímok za sekundu, rovnako v 10-bitovom formáte 4 : 2 : 2, no s možnosťou snímania v režimoch HDR a V-Log / V-Gamut. Spoločnosť Panasonic tvrdí, že jej 14 stupňový dynamický rozsah je „v podstate rovnaký“ ako v prípade dedikovaných filmových kamier tejto spoločnosti.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Panasonic Lumix S5.

Fotografi či filmári môžu komponovať záber cez OLED hľadáčik s rozlíšením 2,36 miliónov bodov, ktorý má 0,74-násobné priblíženie. K dispozícii majú tiež 3-palcový LCD výklopný displej s rozlíšením 1,84 milióna bodov. Pre ukladanie záberov sú tu dva sloty na SD karty, jeden pre typ UHS-I a druhý pre UHS-II. Batéria s kapacitou 2 200 mAh sa dá nabíjať cez USB-C. Telo fotoaparátu je samozrejme odolné voči prachu a striekajúcej vode.

Nový bezzrkadlový full-frame fotoaparát Panasonic Lumix S5 bude k dispozícii niekedy od polovice septembra. Bude stáť 1 999,99 dolárov len za telo fotoaparátu bez objektívu. To je o 500 dolárov menej, ako stál predchádzajúci model Lumix S1 v čase uvedenia na trh. K dispozícii je aj súprava fotoaparátu S5 spolu s objektívom 20-60 mm f / 3,5-5,6 za cenu 2 299,99 dolárov.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Panasonic Lumix S5.