Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výkonný exoskeleton Guardian XO smeruje ku komerčnej výrobe

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 9. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Exoskeletony, ktoré zvyšujú fyzické schopnosti ľudských používateľov, by si mohli nájsť niektoré veľmi užitočné aplikácie. Veľkú pozornosť si zasluhuje pomoc pracovníkom pri zdvíhaní ťažkých bremien v priemyselnom prostredí. Spoločnosť Sarcos Robotics pritom oznámila, že jej exoskeleton Guardian XO bude čoskoro komerčne dostupný.

Minulý rok predstavila spoločnosť Sarcos Robotics ambiciózny projekt technologicky pokročilého exoskeletonu Guardian XO. Ten je popisovaný ako batériový exoskeleton na celé telo, ktorý je navrhnutý pre priemyselné aplikácie. Dokáže pritom pracovať na jedno nabitie po dobu až ôsmich hodín a používateľom prináša zosilnenie ich sily v pomere 20 : 1.

Výkonný exoskeleton Guardian XO od spoločnosti Sarcos Robotics.

To by v praxi mohlo znamenať, že zdvíhanie bremena s hmotnosťou 45 kilogramov by mal používateľ pociťovať v svaloch tak, ako keby zdvíhal bremeno s hmotnosťou 2,2 kilogramu. Táto výnimočná schopnosť upútala pozornosť spoločnosti Delta Airlines, ktorá sa začiatkom tohto roku spojila so spoločnosťou Sarcos Robotics s cieľom zahájiť prvotné testy, počas ktorých pracovníci Delta Airlines podrobili exoskeleton Guardian XO testom priamo v prvej línii.

Výkonný exoskeleton Guardian XO od spoločnosti Sarcos Robotics.

Teraz spoločnosť Sarcos Robotics oznámila, že získala ďalších 40 miliónov dolárov na financovanie, čím sa jej celkový rizikový kapitál zvýšil na 100 miliónov dolárov. Podľa technologického spravodajského webu VentureBeat sa tieto prostriedky použijú na komercializáciu exoskeletonu Guardian XO, ktorý by mal byť uvedený na trh v roku 2021. Spoločnosť Sarcos Robotics pritom dúfa, že si jej exoskeleton nakoniec nájde využitie v priemyselných odvetviach až po ťažký ťažobný priemysel, či v oblastiach ako je zdravotníctvo, bezpečnosť alebo ako pomôcku pri odstraňovaní škôd po katastrofách.

Výkonný exoskeleton Guardian XO od spoločnosti Sarcos Robotics.