Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Leica vydáva extrémne drahý full-frame monochromatický fotoaparát Q2

Leica vydáva extrémne drahý full-frame monochromatický fotoaparát Q2
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je zrejmé, že existujú profesionálni fotografi, ktorí milujú snímanie čiernobielych záberov a majú dostatok financií na to, aby si to mohli dovoliť. Po januárovom uvedení fotoaparátu M10 Monochrom sa spoločnosť Leica rozhodla, že svoj full-frame fotoaparát Q2 zbaví všetkých farieb a za závratnú cenu vydáva nový model Q2 Monochrom.

Nový monochromatický fotoaparát Leica Q2 Monochrom disponuje CMOS snímačom vo formáte full-frame, ktorý nie je pokrytý zvyčajným farebným Bayerovým vzorom. Vďaka tomu „nahý“ snímač dokáže prijímať nefiltrované svetlo a poskytuje mimoriadne ostré 47-megapixelové fotografie s 13-timi stupňami dynamického rozsahu a s úžasnou schopnosťou odolávať šumu, keď sa zvýši citlivosť ISO pri snímaní pri slabom osvetlení. V porovnaní s farebným full-frame fotoaparátom Q2 bola citlivosť ISO zvýšená z ISO 50 000 až na ISO 100 000.

Monochromatický full-frame fotoaparát Leica Q2 Monochrom.

Rovnako ako pôvodná Q2-jka, aj tento fotoaparát umožňuje kontinuálne snímanie rýchlosťou 10 snímok za sekundu a zdieľa rovnaký pevný objektív Leica Summilux 28 mm f / 1,7 ASPH. Fotoaparát ponúka režimy elektronického „priblíženia“ orezaním tak, aby napodobňoval dĺžky zaostrenia 35, 50 a 75 mm, pričom vo výstupných súboroch JPG poklesne rozlíšenie na 30, 14,7 a 6,6 megapixelov. Ak fotografujete do formátu RAW, tieto orezávky nestrácajú na kvalite a v editačnom softvéri sa môžu znova vrátiť na pôvodnú veľkosť.

Monochromatický full-frame fotoaparát Leica Q2 Monochrom.

Fotoaparát Q2 Monochrom pracuje s rýchlym a kvalitným systémom automatického zaostrovania, no výrobca vynaložil úsilie aj na zlepšenie systému manuálneho zaostrovania, ktorý ocenia fotografi zo starej školy. K dispozícii je možnosť nakrúcania čiernobielych videí v rozlíšení 4K (3 840 x 2 160) pri rýchlosti až 30 snímok za sekundu alebo spomalených videí v rozlíšení Full HD pri rýchlosti záznamu 120 snímok za sekundu.

Monochromatický full-frame fotoaparát Leica Q2 Monochrom.

Fotoaparát disponuje elektronickým OLED hľadáčikom s rozlíšením 3,68 milióna bodov a na zadnej strane sa nachádza 3-palcový dotykový displej s rozlíšením 1,04 milióna bodov. Nechýba samozrejme ani vstavané rozhranie Wi-Fi 802.11n a Bluetooth LE pre diaľkové ovládanie a bezdrôtový prenos a zdieľanie údajov. Telo vyrobené z horčíkovej zliatiny je utesnené proti striekajúcej vode a prachu v štandarde IP52.

Monochromatický full-frame fotoaparát Leica Q2 Monochrom je teraz k dispozícii v čiernej farbe za cenu 5 995 dolárov.

Monochromatický full-frame fotoaparát Leica Q2 Monochrom.