Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Podvodný dron Revolution NAV sa dá sledovať na Mapách Google

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

GPS nefunguje pod vodou, čo znamená, že sledovanie polohy podvodného dronu môže byť ťažké. Nové ROV (diaľkovo ovládané vozidlo) sa napriek tomu dokáže zobrazovať v Mapách Google. A navyše má sférickú otočnú hlavu, s ktorou sa dá získať optimálny uhol pre danú úlohu.

Nový podvodný dron Revolution NAV, vyrobený kanadskou spoločnosťou Deep Trekker, sa v mnohom podobá mnohým ďalším ROV. S operátorom nad vodnou hladinou je prepojený pomocou komunikačného kábla, je vybavený šiestimi tryskami (dve vertikálne a štyri horizontálne), dokáže sa ponoriť do hĺbky až 305 metrov, nakrúca video v rozlíšení 4K pri rýchlosti 30 snímok za sekundu, má LED reflektory a robotické uchopovacie rameno, no a vymeniteľná lítium-iónová batéria poskytne výdrž až osem hodín prevádzky.

Keď je Revolution NAV spustený z brehu alebo z člna, operátor potom vhodí do vody predmet veľkosti plechovky na nápoj, ktorý sa nazýva prevodník. Pláva na hladine a prenáša akustické impulzy do mora alebo jazera. Zakaždým, keď transpondér namontovaný na povrchu ROV prijme / deteguje jeden z týchto impulzov, odpovie odoslaním jedného zo svojich impulzov.

Podvodný dron Revolution NAV.

Keď plávajúci prevodník zachytí odpovedajúci impulz, je schopný určiť, ako ďaleko sa od neho podvodný dron nachádza (na základe množstva času, ktorý uplynul od vyslania impulzu) a ktorým smerom. Pretože modul GPS v ručnej riadiacej jednotke operátora umožňuje, aby boli známe súradnice tohto zariadenia, integrovaný mikroprocesor je schopný vypočítať aj súradnice ROV pod vodnou hladinou.

Spoločnosť Deep Trekker ide s touto technológiou ešte ďalej a používa údaja na zobrazenie aktuálnej polohy podvodného dronu Revolution NAV aj v aplikácii Mapy Google, ktorá beží na displeji diaľkového ovládača. Zobrazuje sa tiež trasa, po ktorej ROV išlo, a je možné ju uložiť pre budúcu potrebu, ak operátor pri priamom prenose z kamery ROV napríklad zistí niečo zaujímavé, môže na mape poznačiť jeho polohu na ďalšie skúmanie.

Podvodný dron Revolution NAV.

Podvodný dron má tiež sférickú hlavu, ktorá sa dá nakloniť o 260 stupňov nahor a nadol vzhľadom na telo. To znamená, že zatiaľ čo ROV drží svoju pozíciu, jeho kameru, svetlami a ramenom (alebo inými voliteľnými doplnkami) sa dá pohybovať tak, aby sa získal optimálny uhol pre danú úlohu.

Podvodný dron Revolution NAV je bezpochyby zameraný na profesionálne použitie, čomu zodpovedá aj jeho cena 56 999 dolátov. Lacnejšia verzia Revolution bez GPS sledovania vyjde na 29 999 dolárov.

Ručný diaľkový ovládač k povodnému dronu Revolution NAV.