Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovenské zariadenia pre ekologické a šetrné čistenie suchým ľadom

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
7. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čistili ste niečo od mastných nánosov, prachu, prípadne ste sa zbavovali starého náteru? Dá to poriadne zabrať, že? Existuje však ekologická metóda, pre ktorú to až taký problém nie je. Venuje sa jej aj tím odborníkov z Považskej Bystrice. Ide o takzvané tryskanie suchým ľadom. Pod ich rukami tak priamo na Slovensku vznikajú v tomto smere veľmi zaujímavé zariadenia.

Či sú to priemyselné stroje, formy, autá, prípadne aj gastro prevádzky, všetky tieto veci spája rozhodne údržba a čistenie. Nie vždy je to však jednoduché. V mnohých prevádzkach sa bežne používajú v procese údržby chemikálie, pieskovanie alebo vysokotlakové čistenie vodou. Všetky tieto metódy prinášajú environmentálne nevýhody poškodenia povrchov, tvorbu sekundárneho odpadu, prípadne odstavenie prevádzky. Neplatí to však v prípade technológie otryskavania suchým ľadom.

„Suchý ľad je pevné skupenstvo oxidu uhličitého s teplotou -79 ° C aj vo forme peliet. Vďaka tomu dokáže úplne narušiť štruktúru molekuly nečistôt. Jednoducho ju doslova roztrhne, a odstráni ju tak z povrchov,“ vysvetľuje Peter Gabriš, CEO, ICS Ice Cleaning Systems.

Tieto vlastnosti nenechali Slovákov z Považia chladných a práve chlad sa stal ich základným bojovým prvkom proti nečistotám a baktériám. Rozhodli sa totiž venovať zariadeniam na princípe čistenia suchým ľadom. Základná myšlienka sa vývojárom z ICS Ice Cleaning Systems podarila zhmotniť do reálnej podoby. A tak je aj súčasťou flotily slovenských zariadení.

„Ide o zariadenia, ktoré doslova strieľajú drobné ľadové pelety na znečistené povrchy. Silu a rýchlosť im dáva kinetická energia a na druhej strane pomáha práve nízka teplota. Tá spôsobuje nečistotám termický šok.“

Po náraze na povrch však suchý ľad sublimuje, jednoducho sa vyparí. Na konci procesu tak zostáva len odstránená nečistota a žiadny ďalší sekundárny odpad, ako napríklad pri pieskovaní.

„Vďaka svojim vlastnostiam je metóda čistenia suchým ľadom efektívna, šetrná k čisteným materiálom a zároveň ohľaduplná k životnému prostrediu. Je tiež známe, že suchý ľad zastavuje rast baktérií, plesní, spór a znižuje kontamináciu inými biologickými látkami. Okrem toho je netoxický, bez zápachu a vhodný na všetky povrchy.“

V Považskej Bystrici vzniká rozsiahle portfólio novodobých čistiacich zariadení. ICS Ice Cleaning Systems si pritom takmer všetky komponenty vyrába priamo doma. Vznikajú v jednotlivých etapách výroby kde sa používajú jedny z najmodernejších robotických obrábacích strojov.

Jednotlivé komponenty zariadení sa potom kompletizujú do finálnej podoby výkonných čističov. Všetky sú pritom mobilné, aby používateľom pri samotnom čistení dávali voľnosť. K samotnému procesu je tiež potrebný stlačený vzduch, ktorý vyrába kompresor. Práve ten dáva peletám kinetickú energiu.

„V našom portfóliu sú aj stroje, v ktorých samotné pelety vznikajú. Používateľ si tak dokáže vyrobiť suchý ľad v rozmeroch 1,5; 3 a 16 milimetrov. Je tak nezávislý od externých dodávok a vyhne sa tomu, že sa mu časť suchého ľadu pri preprave kuriérom k nemu vyparí,“ dopĺňa Peter Gabriš, CEO, ICS Ice Cleaning Systems.

Rodinu väčších priemyselných čističov so suchým ľadom dopĺňajú aj kompaktné riešenia, určené pre menšie prevádzky ako sú napríklad autoservisy.

„IC 022 EVO je pomerne malý, no výkonný. Spotrebuje tak do 24 kilogramov suchého ľadu za hodinu. Jeho veľkou výhodou je jednoduchá obsluha a bezúdržbovosť. Postačuje mu rozvod vzduchu, ktorý je bežným štandardom v prevádzkach,“ hovorí Martin Lipták, ICS Ice Cleaning Systems.

Všestranným pomocníkom pre ručné, ale aj robotické čistenie, môže byť zasa IC 310S. Stroj totiž pracuje od najjemnejšieho čistenia mikro časticami až po agresívne tryskanie v najnáročnejších aplikáciách.

„Je to naše najvýkonnejšie zariadenie. Jeho výhodou je patentovaný dávkovací systém, ako aj systém mletia peliet. Vďaka tomu s ním očistíte všetko - od malej dosky s plošnými spojmi až po veľké výrobné linky v priemysle,“ dodáva Martin Lipták, ICS Ice Cleaning Systems.

Slováci z ICS sa teda doslova nechali uniesť efektívnosťou čistenia suchým ľadom. Ten totiž ekologicky a šetrne odstráni nánosy usadenín a nečistôt, či nežiadúce nátery, a to bez nutnej demontáže čistených celkov. Považské zariadenia tak opäť potvrdzujú, že technológie pomáhajú uľahčovať život, teda prácu a dokážu šetriť čas, ako aj finančné náklady.