Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový omračovací granát od Rheinmetall získal formu smartfónu

Nový omračovací granát od Rheinmetall získal formu smartfónu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nemecká spoločnosť Rheinmetall predstavila nový obdĺžnikový omračovací granát vreckového rozmeru, ktorý je určený pre armádu a zásahové policajné jednotky. Omračovací granát Spectac má rovnakú veľkosť ako smartfón a je navrhnutý tak, aby sa dal ľahšie nosiť a v prípade potreby jednoduchšie skryť.

Omračovacie granáty, ktoré boli pôvodne navrhnuté pre britskú SAS v 70. rokoch, dočasne oslepia a ohlušia protivníkov, najmä ak sú v stiesnených priestoroch. So svietivosťou okolo siedmich megakandelov a hladinou hluku až 180 decibelov môžu takéto granáty v bezprostrednej blízkosti preťažiť sietnicu a spôsobiť päťsekundovú slepotu a dočasne ohlušiť a vyviesť súpera z miery.

Štandardný omračovací granát má tvar objemného valca, ktorý sa ťažko skrýva alebo ovláda. Má teda pri odhodení tendenciu odrážať sa a kotúľať sa, čo môže mať za následok nielen netrafenie cieľa, ale aj nebezpečné, dokonca smrteľné nehody.

Nový omračovací granát Spectac z dielne spoločnosti Rheinmetall chce tieto nedostatky odstrániť svojim ergonomickým dizajnom, vďaka ktorému má vreckovú veľkosť, s úhľadne zastrčeným zaisťovacím krúžkom. Spectac má rozmery len 110 x 63 x 20 milimetrov a hmotnosť len 350 gramov. Vďaka tomu sa bez problémov zmestí do vrecka alebo taktickej vesty.

Nový omračovací granát Rheinmetall Spectac sa vyznačuje kompaktným obdĺžnikovým telom.

Podľa spoločnosti Rheinmetall obdĺžnikový dizajn omračovacieho granátu Spectac je nielen kompaktný, ale vďaka tomu sa granát aj ľahšie umiestňuje. Po odhodení sa nebude kotúľať a zastaví sa rýchlo do vzdialenosti 35 centimetrov od bodu dopadu a môže sa použiť aj na schody. Poistku je možné nastaviť na oneskorenie odpalu od 0,5 do 1,5 sekundy a granát je odolný voči vode až do hĺbky 20 metrov.

Spectac, ktorý je teraz k dispozícii, využíva odvod spalín zdola nahor na ochranu ruky používateľa v prípade náhodného výbuchu a nerozpadá sa na nebezpečné fragmenty. Z ekologických dôvodov je granát v súlade s európskou smernicou o chemikáliách a rozbuška neobsahuje olovo.