Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inovatívna kamera digitalizuje všetko to, čo napíše ruka na bielu tabuľu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V dnešnej dobe rezonuje čoraz viac spojenie hybridná kancelária. Jednoducho nielen v čase pandémie chcú ľudia pracovať z rôznych miest a teda aj z domu. Aj preto sa Logitech zameral na túto oblasť a z jeho dielne vyšli zaujímavé kamerové konferenčné systémy. Po novom však pribudlo aj unikátne riešenie na prenos a zdieľanie vytvoreného obsahu. Logitech Scribe tak digitalizuje všetko to, čo napíše a nakreslí ľudská ruka.

Konferenčné kamerové systémy síce umožňujú zdieľať obsah z rôznych kancelárskych softvérov, no mávajú problémy so snímaním rukou písaných textov, či kreslených grafov a obrázkov, ktoré môžu vznikať počas kreatívnej pracovnej schôdzky. Známy výrobca Logitech sa preto na to zameral a jeho riešením je digitálne zariadenie Scribe.

„Je to kamera, ktorá je pripravená na snímanie bielej keramickej tabule alebo flipchartu. To znamená obsah, ktorý v minulosti bolo skoro nemožné zdieľať v rámci online-ových schôdzok, je práve dneska možné zdieľať pomocou tejto kamery,“ vysvetľuje Richard Karel, AP Media.

Kamera je umiestnená na ramene, aby sa dala ľahko namontovať na stenu nad bielou tabuľou, ktorá má maximálnu šírku 1,8 metra a výšku 1,2 metra. Scribe sa pritom využíva ako druhá kamera k primárnej kamere, v rámci videokonferenčných platforiem, akými sú napríklad Microsoft Teams Rooms alebo Zoom Rooms. Svoje využitie si môže pritom nájsť nielen vo firemnom prostredí.

„Je určená pre akúkoľvek online schôdzku, kde na jednej strane máme účastníkov v online režime a na druhej máme účastníkov v takzvanom hybridnom režime. To znamená máme ľudí v danej zasadačke alebo trebárs v triede.“

Vďaka vlastnému systému šošoviek môže kamera Logitech Scribe vysielať vylepšený obrazový tok do video stretnutí vo výstupnom rozlíšení 1080p, pri rýchlosti 15 snímok za sekundu. Pri prenosoch akéhokoľvek obsahu pritom pomáha aj umelá inteligencia, ktorá je dokonca schopná rozpoznať a zobraziť aj iné formy obsahu.

„Umožňuje to, aby ste mohli písať akoukoľvek popisovacou fixkou. Umelá inteligencia práve vylepšuje aj nedokonalosť tohto písania. Takisto umožňuje používať lepiace papieriky, ktoré veľakrát práve, či už počas online schôdzok, alebo aj pri vyučovaní, pomáhajú pri rôznych kreatívnych procesoch. Akákoľvek oprava toho obsahu je možná, pretože jednoducho je to online-ová schôdzka a ten prenos do tejto schôdzky takisto prebieha v reálnom čase.“

Vývojári z Logitechu sa rozhodli použiť algoritmy umelej inteligencie nielen na automatické vylepšenie farby a kontrastu fixiek pre suché mazateľné biele tabule, ale aj na to, aby účastník online schôdzky získal ničím nerušený pohľad na tabuľu.

„Práve to je obrovský benefit Logitech Scribe-u, ktorý takzvane spriehľadňuje prezentátora. To znamená, ostatní účastníci videokonferencie na druhej strane online priestoru tohto prezentátora nevidia.“

Výhodou kamery je aj to, že využíva technológiu interného spracovania snímaného obrazu, ktorý putuje cez internetové káblové pripojenie.

„Nezaťažujeme počítač ani softvér videokonferenčný ďalším výpočtovým nárokom. Snímaný obraz je potom prenášaný do videokonferencie cez ethernet a je pripojený priamo na videokonferenčné zariadenie.“

K dispozícii je aj zaujímavé riešenie, ktoré umožní spravovať kameru Scribe, spolu s ďalšími videokonferenčnými zariadeniami, z jedinej platformy.

„Logitech Sync je univerzálna platforma na manažovanie Logitech zariadení vo väčších alebo aj menších firmách, ktoré používajú Logitech zariadenia, či už je to Logitech Rally, Rally Plus alebo Rally Bar. Umožňuje tieto zariadenia manažovať, updatovať firmvér a takisto sledovať ich aktuálny stav,“ dodáva Richard Karel, AP Media.

Vďaka umelej inteligencii a ďalším inovatívnym technológiám by teda mohla kamera Logitech Scribe pomôcť priblížiť ešte viac online schôdzky k reálnemu stretnutiu. Jej schopnosť zachytávať a prenášať obsah z bielych tabúľ môže zefektívniť kreatívne stretnutia na diaľku nielen vo firmách, ale aj na školách a tiež v iných vzdelávacích inštitúciách.