Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Multifunkčné údržbové vozidlo KÄRCHER MIC 34

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 10. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Sami to určite dobre poznáte, keď sa pustíte do upratovania domu a jeho okolia, zaberie vám to veľa času. A teraz si zoberte, že ak sa takéto niečo má urobiť vo väčšom, napríklad na dedinách alebo v mestách, tak to dnes už rýchlo, bez poriadnej techniky, nepôjde. Našťastie sú k dispozícii multifunkčné vozidlá, ktoré sa o poriadok na uliciach dokážu postarať.

Nemecká spoločnosť Kärcher je známa najmä vďaka svojím výrobkom zameraným na upratovanie a čistenie v domácnostiach. No do ich portfólia patrí aj multifunkčné údržbové vozidlo MIC 34, kompaktné a ľahko ovládateľné zariadenie, určené hlavne na chodníky, úzke uličky a rušné miesta.

„MIC 34-rka je určená, tak ako pre mestá a obce, rovnako aj v súkromnom sektore, na upratovanie a čistenie malých ťažko dostupných priestorov. Ale rovnako aj v priemysle alebo hlavne napríklad pri správe budov. Tento kompaktný stroj, ktorý váži necelých 850 kilogramov, má dĺžku len 2 metre, so šírkou meter a výškou takisto necelé 2 metre, má vďaka kĺbovému riadeniu veľmi efektívne otáčanie,“ vozidlo predstavuje pán Juraj Mikulášik, Kärcher Slovakia.

Vozidlo sa tak dokáže otočiť s vnútorným polomerom len 75 centimetrov. Poháňa ho naftový turbo motor s objemom 1123 kubických centimetrov, ktorého výkon je 34 koní.

„Je to motor, ktorý má veľmi nízku spotrebu a vďaka tomu jeho pracovné nasadenie je viac ako 10 hodín práce. MIC 34 je vybavená náhonom na všetky štyri kolesá, čo zabezpečuje hlavne veľmi dobrý pohyb na šmykľavých terénoch, ako je napríklad pri kosení trávy a samozrejme pri snehu.“

Multifunkčné vozidlo sa jednoducho obsluhuje a vďaka svojim vymeniteľným nadstavbám toho počas celoročnej údržby zvládne naozaj veľa.

„MIC 34 má všetky nadstavby poháňané hydraulikou, vďaka čomu vlastne zabezpečuje sa jednoduchá údržba zariadenia, ale samozrejme aj veľmi výkon samotných zariadení. Či sa jedná o kefy, ktoré zametajú. Či sa jedná o 3D ramená, ktoré pomáhajú vytrhávaniu buriny z obrubníkov alebo z dlažby. Alebo sa jedná o samotné prevedenie kosačiek, zametacích valcov či samotnej frézy.“

Zametací valec môže byť pritom vybavený aj kropiacim systémom, čím sa v zaľudnených oblastiach zabráni prášeniu. Okrem toho dokáže stroj pri kosení trávy aj mulčovať. No a v zime zasa pomôže pri odhŕňaní snehu, či pri roznášaní posypu.

„Všetky tieto nadstavby sú ľahko vymeniteľné bez pomoci akéhokoľvek náradia a iba jedným človekom.“

Samotná kabína je vybavená klimatizáciou a vyhrievaním. No a samozrejme sa myslelo aj na bezpečnosť. Stroj je preto možné vybaviť kamerami pre cúvanie a svetelnou signalizáciou. Nechýbajú bezpečnostné pásy či vyhrievané spätné zrkadlá.

„Vďaka 360 stupňovej kabíne tohto malého nosiča má obsluha veľmi dobrý nadhľad na nadstavby, ktoré používa, ale rovnako aj na dianie okolo seba. Čo vlastne zvyšuje bezpečnosť hlavne na rušných miestach, ako sú napríklad pešie zóny alebo parky či cyklotrasy,“ uzatvára pán Juraj Mikulášik, Kärcher Slovakia.

Celková hlučnosť prevádzky vozidla je približne 75 decibelov, a tak je možné vykonávať čistenie ulíc aj v nočných hodinách. Vďaka všetkým svojím funkciám pomáha multifunkčné vozidlo MIC 34 zachovať naše okolie v dostatočnej čistote. A tak sa môže v nejednej samospráve stať užitočným pomocníkom práve pri údržbe vonkajších priestranstiev.