Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výskumníci našli lacnejší spôsob masovej výroby veľkých priehľadných obrazoviek

Výskumníci našli lacnejší spôsob masovej výroby veľkých priehľadných obrazoviek
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Technológia transparentných obrazoviek OLED prešla od prvých prototypov spred viac ako desiatich rokov dlhú cestu, ale tieto obrazovky sú stále drahé. Kórejskí výskumníci teraz vyvinuli 100-palcovú nanopriehľadnú obrazovku na masovú výrobu za desatinu ceny.

Technológiu vyvinul a komercializoval tím z Výskumného centra pre nanolitografiu a výrobu Kórejského inštitútu pre stroje a materiály. Nanopriehľadná obrazovka (Nano Transparent Screen – NTS) spočíva v rovnomernom rozmiestnení nanočastíc oxidu titaničitého s priemerom 100 nanometrov v celej vrstve, ktorá je podľa odhadov „tenká ako ľudský vlas“.

Technológia Nano Transparent Screen údajne ponúka jasný obraz so širokými pozorovacími uhlami na oboch stranách displeja.

Na premietanie širokouhlého obrazu na vrstvu sa používa lúčový projektor s vysokým rozlíšením, ktorý vytvára kvalitný obraz so 170-stupňovým pozorovacím uhlom a ktorý možno vidieť na oboch stranách obrazovky. Do zmesi možno pridať vrstvu z polymérnych disperzných tekutých kryštálov na úpravu nepriehľadnosti pozadia na mimoriadne jasných miestach, čím sa zlepší jasnosť obrazu.

Táto technológia údajne dobre funguje v prostredí s vysokou alebo nízkou teplotou a je navrhnutá tak, aby odolávala extrémnym poveternostným podmienkam. Navrhované aplikácie zahŕňajú displeje obchodných domov, inteligentné okná a obrazovky na propagačné účely v interiéri alebo exteriéri. V skutočnosti tím minulý mesiac demonštroval jednu takúto inštaláciu na vonkajšom priestranstve „Youth Mall“ v Gungju. A hoci sa televízie nespomínajú, veľké panely NTS môžu zobrazovať video obsah, takže sa zdá, že by to bola jedna z možností.

Nepriehľadnosť pozadia sa dá upraviť vďaka vrstve z polymérnych disperzných tekutých kryštálov.

Tím poznamenáva, že bežná 100-palcová transparentná obrazovka OLED môže stáť viac ako 100 miliónov KRW (čo je v prepočte viac ako 66 tisíc EUR), zatiaľ čo lacnejšia transparentná LED technológia sa kvôli nízkemu výstupnému rozlíšeniu príliš neujala.

Výskumníci tvrdia, že masovo vyrábané displeje NTS „možno dodávať na trh za približne 10 % ceny transparentných obrazoviek OLED“. Mali by byť možné aj relatívne ľahké transparentné obrazovky s uhlopriečkou viac ako 100 palcov, ako aj flexibilné fólie na zákazkové inštalácie. Technológia sa teraz komercializuje prostredníctvom spin-off spoločnosti.

Technológia nanopriehľadnej obrazovky sa údajne dá masovo vyrábať za desatinu ceny priehľadných obrazoviek OLED.

„Technológia na výrobu nanopriehľadných obrazoviek je špičková inovatívna technológia vytvorená kombináciou nanomateriálov a nanotechnológií s existujúcimi IT technológiami,“ povedal Jun-Ho Jeong, hlavný výskumník projektu. „V budúcnosti sa zameriame na výskum a vývoj s cieľom neustále zlepšovať kvalitu NTS a viesť popularizáciu transparentných obrazoviek.“