Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Super pevný betón vystužený kávou sa už testuje v reálnom svete

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výskumníci použili odpadovú kávovú usadeninu na výrobu betónu, ktorý je až o 30 % pevnejší ako bežný betón. Tento inovatívny stavebný materiál už vedci testujú v reálnom svete výstavbou chodníkov, aby zistili, ako sa mu darí, keď je vystavený pešej premávke.

Minulý rok austrálski výskumníci z Univerzity RMIT v Melbourne v Austrálii zistili, že nahradením až 15 % piesku bežne používaného v betóne odpadovou kávovou usadeninou sa stal až o 30 % silnejším. Spôsob výroby nielenže znižuje závislosť od piesku, neobnoviteľného zdroja, ale tiež znižuje množstvo organického odpadu posielaného na skládky, čím sa znižuje jeho podiel na emisiách skleníkových plynov.

Prvý chodník z betónu s prímesou kávovej usadeniny sa teraz testuje v reálnych podmiekach.

Organický odpad nie je možné pridávať priamo do betónu, pretože sa časom rozkladá a oslabuje materiál. Výskumníci teda vyvinuli nízkoenergetický proces, pri ktorom sa zomletá kávová usadenina zahrieva na 350 °C bez kyslíka, aby sa vytvorili takzvané biouhoľ.

Tím z RMIT sa spojil s miestnou radou Macedon Ranges Shire Council, aby položili betónové chodníky s vylepšeným organickým odpadom, ktoré nazývajú ako Down Under, v prvom reálnom teste na svete. Dva druhy betónov, jeden vyrobený s kávovým biouhľom a jeden s biouhľom z drevnej štiepky, boli pritom položené popri štandardnom betóne, ktorý bude slúžiť ako kontrolný.

Letecký záber na rôzne položené betóny: štandardný betón (vľavo), betón s biouhľom z drevených triesok (v strede) a s biouhľom z kávy (vpravo).

„Dnes robíme tieto experimenty a zavádzame ich do terénu. Budeme mať ľudí, ktorí budú chodiť po betóne, ktorý obsahuje tieto produkty, a RMIT sa vráti a bude testovať, ako obstoja,“ povedal Shane Walden, riaditeľ Rady pre aktíva a operácie. „Pomáha to nielen zlepšiť úroveň znalostí našich dodávateľov a našich zamestnancov, ale má to aj množstvo ďalších výhod, ktoré sú dôležité pre našu komunitu. To zahŕňa pomoc životnému prostrediu, udržateľné konanie a, čo je najdôležitejšie, znižovanie množstva odpadu na skládkach a obehové hospodárstvo.“

„Momentálne pracujeme v sektore dodávateľského reťazca, aby sme z tohto produktu urobili bežný produkt pre komerčné využitie, a nezaoberáme sa len kávou, ale rozširujeme to na všetky formy rôzneho organického odpadu,“ povedal. Rajeev Roychand z RMIT. „Každý biouhoľ vyrobený z iného organického materiálu prichádza s rôznym zložením, okrem rozdielu v obsahu uhlíka, veľkosti častíc a nasiakavosti, čo môže zvýšiť výkonnosť betónu rôznymi spôsobmi.“

Vzorka betónu prechádzajúca skúškou pevnosti.

Použitie betónu obohateného organickým odpadom by mohlo znamenať úsporu stavebných nákladov.

„Náš výskum vytvára potenciál dokonca znížiť požadovaný obsah cementu,“ povedal Roychand. „Keďže dosahujeme 30 % zvýšenie pevnosti kávového betónu, na základe našich predchádzajúcich skúseností by to mohlo znížiť požadovaný obsah cementu až o 10 %.“