Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tvárnice podobné Lego kockám spravia zo stavby domu detskú hru

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak ste sa niekedy ako dieťa alebo dokonca aj ako dospelí hrali s Lego kockami, okamžite ste spôsobilí na postavenie domu zo stavebných tvárnic Plaex. Tvrdí to aspoň tím, ktorý stojí za silným, recyklovaným stavebným materiálom.

Spomínaná tvárnica je vyrobená z takzvaného „Plaex-crete“, silného kompozitu vyrobeného z viac ako 90% recyklovaného plastu. Ten sa drví a čistí, a prechádza extrudérom na výrobu cementovej pasty. Hotovým produktom je v podstate táto pasta plus nejaké ďalšie látky pre zvyšných 10% ako sú farbivá plus UV ochrana a protipožiarne inhibítory. Finálna tvárnica je pritom o 35% ľahšia ako tradičná tehla svojej veľkosti.

No vráťme sa späť k jednoduchej a bezproblémovej metóde stavania, pretože tvárnice zapadnú na miesto bez rezania alebo použitia malty. Spoločnosť tvrdí, že dvojposchodová stavba by s minimálnym vybavením trvala 11 až 12 dní. To znamená, že tvárnica je určená buď pre ambicióznych, no začínajúcich domácich majstrov, alebo úplne iný trh ako sú budúci humanoidní robotickí murári.

Stavebná tvárnica Plaex sa podobá na Lego kocku.

„Veríme, že automatizácia zmení náš svet v posune väčšom ako automobil a inteligentný telefón dohromady,“ uvádza tím. „Budúcnosť automatizácie je tu už dnes. Od 3D tlače cez robotické umiestňovanie zbraní až po humanoidné roboty. V súčasnosti je veľa spoločností, ktoré začínajú s dodávkami humanoidných robotov do skladov a tovární vo vašom okolí. Automatizácia a kooperatívne roboty už nie sú sci-fi. Tešíme sa, že jedného dňa budeme mať čoskoro flotily robotov, ktoré budú zostavovať a upravovať skutočne cenovo dostupné budovy.“

Plasty, vrátane typov PETE, LDPE, PP a HDPE (ale nie PVC alebo PS), pochádzajú od partnerov „rozšírenej zodpovednosti“, najčastejšie vo forme poľnohospodárskeho a farmárskeho odpadu. Odpad sa potom spracuje a zlisuje do tvárnic Plaex LinX pre zaoblené steny a vonkajšie ploty a tvárnic Plaex Brick&Panel pre stavbu stien.