Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najrýchlejší stavebný robot na svete na kladenie tehál dorazil do USA

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Robotické nákladné vozidlo vybavené teleskopickým ramenom s dĺžkou 32 metrov úspešne dorazilo z Austrálie na americkú Floridu. Tento stavebný robot sa teraz bude venovať výstavbe až 10 domov v snahe stať sa obľúbeným zamestnancom na výstavbu celých komunít.

Robotické vozidlo a jeho sprievodné rameno na kladenie tehál je známe pod názvom Hadrian X a vyvinula ho austrálska robotická spoločnosť FBR, ktorá prvýkrát ohlásila jeho prototyp v roku 2015. Tento stroj pritom dokázal dokončiť dom v plnej veľkosti už za dva dni. Minulý rok spoločnosť FBR (čo je skratka pre Fastbrick Robotics) ukázala nový model Hadrian X, ktorý pri maximálnej rýchlosti dokáže poskladať 500 murovacích tvárnic za hodinu.

Robotické vozidlo so stavebným ramenom sa pustí do práce po tom, ako sa naň naložia palety s tvárnicami. Každá tvárnica sa potom pošle do žľabu na ramene, natrie sa rýchloschnúcim stavebným lepidlom, ktoré nahrádza maltu, a umiestni sa pomocou variabilného uchopovača na konci ramena. Vďaka svojej úctyhodnej dĺžke dokáže rameno stavať konštrukcie vysoké až tri poschodia. Navyše, keďže ide o robota, nikdy nepotrebuje spať ani si dať prestávku, ak sa zhorší počasie, takže môže pracovať prakticky nepretržite.

Hadrian X dokáže uchopiť stavebné tvárnice s hmotnosťou až 45 kilogramov.

Príchod robotického murára Hadrian X na Floridu je súčasťou spoločného podniku spoločností FBR a CRH Ventures Americas, dcérskej spoločnosti CRH plc, jedného z najväčších dodávateľov betónových tvárnic v USA.

Plán je taký, že robotický staviteľ najprv absolvuje preberacie skúšky na stavenisku v meste Fort Meyers na Floride, aby preukázal svoje schopnosti. Ak to pôjde dobre, Hadrian X potom v rámci demonštračného programu postaví päť až desať jednoposchodových domov. Po dokončení výstavby uzavrú obe spoločnosti trvalejšiu dohodu, na základe ktorej sa spoločnosť FBR stane výhradným poskytovateľom „steny ako služby“ spoločnosti CRH Ventures v USA.

Takáto dohoda by nakoniec mohla viesť k postupnému nákupu 300 jednotiek Hadrian X od spoločnosti FBR, ktoré by sa použili na vytvorenie celých komunít postavených robotmi.