Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Caterpillar investuje do firmy, ktorá navrhla murárskeho robota

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 7. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Automatizovaná výstavba tehlových domov s pomocou robota, ktorý dokáže vymurovať steny domu za menej ako tri dni, sa priblížila o niečo bližšie k realite. Spoločnosť Caterpillar totiž investovala 2 milióny amerických dolárov do austrálskej spoločnosti Fastbrick Robotics, ktorá vyvíja tento zaujímavý robotický systém.

Murársky robot bol pomenovaný ako Hadrian X a jeho 30 metrov dlhé staviteľské rameno je pripevnené k nákladnému automobilu. Do systému sa nahrá 3D CAD model projektu domu, prostredníctvom ktorého je robot potom schopný sám automaticky rezať a ukladať až 1000 tehál za hodinu. Robot pri skladbe berie do úvahy otvory pre okná a dvere, no tiež miesta pre elektroinštaláciu a rozvod vody a kúrenia. Cez hlavu robotického ramena počas murovania prúdi tenké maltové lôžko alebo iné lepidlá.

Robotický systém Hadrian X od spoločnosti Fastbrick Robotics je navrhnutý pre murovanie tehlových domov podľa 3D CAD projektu.

Robotický systém, ktorý bol pôvodne odhalený už v roku 2015, upútal aj pozornosť stavebnej spoločnosti Caterpillar, ktorá sa spojila s firmou Fastbrick a podpísala memorandum o porozumení. Tieto dve spoločnosti tak budú spolupracovať na vývoji, výrobe, predaji a službách novej murárskej technológie. K tomu bola vytvorená aj strategická aliančná rada, ktorá má určiť najlepšie spôsoby, ako dostať robota Hadrian X do rúk stavebných spoločností v rôznych krajinách sveta.

Spoločnosť Caterpillar sa rozhodla do tejto technológie investovať 2 milióny dolárov, s opciou na ďalších 8 miliónov dolárov, ak ju schvália aj akcionári zo spoločnosti Fastbrick. Podľa zverejnenej finančnej správy z apríla by prvé komerčné verzie murárskeho robota Hadrian X mali byť k dispozícii koncom roka 2017.

Robot Hadrian X zaujal aj spoločnosť Caterpillar, ktorá sa rozhodla do jeho vývoja, výroby a komercializácie investovať 2 milióny dolárov.