Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Smart platforma rozumie textom, vyhodnotí ich a dokonca ich aj vytvára

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
19. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Už od počiatku sa ľudia snažili komunikovať a vyjadrovať svoje pocity i názory. A to aj navonok, neskôr i prostredníctvom rôznych textov. Povedali by ste si však niekedy, že textom nemusia rozumieť len ľudia, ale aj stroje? Vývojári z firmy Geneea sa totiž rozhodli, že ich to naučia. Ich platforma, s prvkami umelej inteligencie a strojového učenia, tak rôznym textom nielen rozumie a vie vyhodnotiť o čom sa v nich píše, ale dokonca texty dokáže aj tvoriť.

Asi každý pozná spojenie „Na počiatku bolo slovo“. Slovo je už oddávna najsilnejší stavebný prvok komunikácie. Slovami vyjadrujeme takmer všetko a pomocou nich tvoríme i texty. Dnes je ich veľké množstvo aj na internete a vôbec v digitálnej podobe, a tak sa stali stredobodom záujmu v rôznych oblastiach.

„Textami sa dnes charakterizujú webové stránky, píšu sa recenzie, názory, informačné správy. A to všetko sa už dá dnes automaticky, teda strojovo, skúmať, analyzovať. A pritom pri dobrom zacielení analýzy sa vedia veci posunúť výrazne vpred,“ hovorí Lucia Bečvarová, Geneea Analytics.

Vývojári z Geneea Analytics sa preto rozhodli, že vytvoria analytický nástroj, ktorý rovnako ako človek, porozumie obsahu textu. A to nielen jednotlivým vetám, ale aj celkovému kontextu.

„Metóda sa volá Natural Language Processing, čiže spracovávanie prirodzeného jazyka. Využívame strojové učenie a umelú inteligenciu na to, aby dokázala texty analyzovať, ale zároveň texty aj zmysluplne tvoriť.“

Základom procesu sú inteligentné algoritmy, ktoré rozoznávajú poznajú súvislosti v texte medzi slovami. Umelá inteligencia sa pritom s pribúdajúcimi dátami každým ďalším textom učí spoznávať nové súvislosti a zdokonaľuje sa v porozumení obsahu.

“Systémy už nie sú odkázané na memorovanie slov a učenie doslovného významu. Neurónové siete už vedia v textoch nájsť aj hlbšie súvislosti. Funguje to tak, že každému slovu, vete alebo kľudne aj celému článku nájdete bod v mnohodimenzionálnom priestore. Ten môže mať dimenzií kľudne aj tisíc alebo aj viac, nie tri, tak ako sme zvyknutí. Môžete to použiť aj naprieč rôznymi jazykmi. Takže keď napríklad chcete vedieť ako veľmi sú si obsahovo podobné dva emaily, jeden napísaný v slovenskom a druhý napríklad v holandskom jazyku, tak jednoducho nájdete ich odpovedajúce body v tomto tisíc dimenzionálnom priestore, a pozriete sa, ako veľmi sú od seba vzdialené. Takto to znie možno komplikovane, ale matematicky je to veľmi pekné a elegantné.”

Ako náhle softvér porozumie textom, dokáže ich vyhodnocovať a tvorí z nich napríklad analytické výstupy. Takto sa dá zistiť, čo je pre spotrebiteľov napríklad v danom hoteli dôležité a kde sú podľa nich slabé stránky ubytovacieho zariadenia.

„Dokážeme efektívne zanalyzovať veľké množstvo názorov spotrebiteľov. Porozumieme ich recenziám, ale aj spätnej väzbe zo zákazníckej podpory. Systém dokáže rozkľúčovať podstatu otázok, presmerovať ich k správnemu operátorovi a navyše pomôže manažmentu identifikovať hlavné problémy. Takto sa vie daný subjekt zamerať na svoje slabé stránky a tým zlepšiť svoje podnikanie.“

Svoje nástroje využíva Geneea nielen na analýzu textov, ale aj na ich tvorbu. Áno, systém dokáže sám tvoriť jednoduchšie správy a informácie, a to dokonca aj zo zadaných čísel a štruktúrovaných dát.

„Náš systém už 3 roky pomáha tvoriť aktuálne správy s volebnými výsledkami. Rovnako dobre ale vie vytvoriť napríklad článok s predpoveďou počasia a pomerne silno je rozvinutý aj v oblasti športového spravodajstva, kde vytvára články s komentovaním výsledkov zápasov.“

Nielen novinárom môže platforma s umelou inteligenciou pomáhať pri práci. Pomerne dobre sa vyzná aj v tvorbe multimediálneho obsahu a vďaka tomu dokáže k článku, ktorému porozumie, automaticky navrhnúť aj fotky so súvisiacim obsahom a súvisiace články.

„Možnosti platformy Geneea sú prakticky neobmedzené. Systém vieme prispôsobiť na akúkoľvek oblasť. Je jedno, či pripraví analýzu obľúbených pív v pražských reštauráciách alebo pomôže zákazníkom nakupujúcim na Heureke zistiť, aké sú silné a slabé stránky vybraných produktov,“ uzatvára Lucia Bečvarová, Geneea Analytics.

Unikátny systém teda rozhodne čaká ešte veľká budúcnosť. A hoci je založený na umelej inteligencii, v žiadnom prípade nie je snahou tvorcov, aby nahradil ľudí. Jednoducho im len výrazne pomáha a uľahčuje prácu. Ľudia sa tak môžu venovať dôležitejším veciam. Nakoniec vždy je to človek, ktorý sa rozhoduje, ale vďaka technológii má v danej situácii lepší prehľad a teda vie urobiť aj správnejšie rozhodnutie.