Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Microsoft zvyšuje výkon v trojici vynovených zariadení Surface

Microsoft zvyšuje výkon v trojici vynovených zariadení Surface
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 10. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Približne v tomto čase minulý rok spoločnosť Microsoft predstavila „najväčšiu aktualizáciu portfólia Surface vo svojej histórii“ v rámci príprav na novú verziu operačného systému Windows. Tentoraz sa spoločnosť rozhodla osviežiť troch členov rodiny, a to konkrétne modely Surface Studio, Surface Pro a Surface Laptop.

Rovnako ako v roku 2016, keď bol uvedený prvý model, je opisuje spoločnosť Microsoft nový model Surface Studio 2+ ako „najvšestrannejší all-in-one počítač na trhu“. Na prvý pohľad zaujme 28-palcový dotykový displej PixelSense s rozlíšením až 4 500 x 3 000 pixelov s podporou Dolby Vision a farebnej škály DCI-P3. Vďaka pántom Zero Gravity na oboch stranách sa dá displej zdvihnúť alebo znížiť do optimálnej pracovnej výšky.

Väčšina komponentov je umiestnená v základni. Tento All-in-one počítač je údajne až o 50 % rýchlejší ako jeho predchodca čo sa týka spracovania a päťkrát výkonnejší ako originál z roku 2016. Je to vďaka 11. generácii procesoru Intel Core i7-11370H. Je to trochu prekvapujúci krok vzhľadom na to, že spoločnosť Intel minulý mesiac uviedla na trh procesory Core 13. generácie a procesory 12. generácie sú takmer všade.

All-in-one počítač Microsoft Surface Studio 2+.

Grafický výkon je však lepší, a to v podobe grafiky Nvidia GeForce RTX 3060 Laptop so 6 GB video pamäte RAM. Systémovú podporu zabezpečuje až 32 GB RAM a 1 TB úložisko SSD, plus zabezpečená ochrana jadra TPM 2.0 pre citlivé dáta.

K dispozícii je webová kamera s rozlíšením 1080p na videohovory, ktorá funguje spolu s dvoma mikrofónmi s ďalekým dosahom. Možnosti pripojenia zahŕňajú porty USB-C / Thunderbolt 4 a USB typu A, gigabitová sieť Ethernet LAN, Bluetooth 5.1 a Wi-Fi 6. Počítač je vybavený aj reproduktormi s podporou technológie Dolby Atmos pre pohlcujúci zvuk, ako aj 3,5 mm konektorom pre pripojenie slúchadiel na súkromné počúvanie.

All-in-one počítač Microsoft Surface Studio 2+ využíva operačný systém Windows 11 Pro, dodáva sa s dotykovým perom Surface Pen, klávesnicou a myšou a má pomerne vysokú štartovaciu cenu od 4 299 USD.

All-in-one počítač Microsoft Surface Studio 2+.

Ďalším vynoveným modelom je hybrid tabletu a notebooku Surface Pro 9 s hliníkovým šasi. Je vybavený 13-palcovým dotykovým displejom PixelSense s rozlíšením 2 880 x 1 920 pixelov a dynamickou obnovovacou frekvenciou až do 120 Hz.

Spoločnosť Microsoft pre tento model zvolila možnosti procesora Core i5 / i7 12. generácie (pričom biznis používatelia dostanú vyššiu špecifikáciu) s integrovanou grafikou Iris Xe, hoci je možné si ho zvoliť s procesorom Microsoft SQ 3 s 5G dodávaným Qualcomm Snapdragon a zladeným s grafikou Adreno.

Konvertibilný notebook Microsoft Surface Pro 9.

Model s 5G sa dodáva s až 16 GB RAM a 512 GB úložiskom, zatiaľ čo model bez 5G má maximálne 32 GB RAM a 1 TB úložiska. Súčasťou je opäť ochrana dát na podnikovej úrovni TPM 2.0. Prvá verzia má batériu s výdržou 15,5-hodín, zatiaľ čo jej súrodenec s procesorom Intel dokáže pri bežnom používaní pracovať až 19 hodín.

K bežným špecifikáciám patrí HD webová kamera vpredu a 10-megapixelová zadná kamera, dva porty USB-C (hoci model s 5G sa musí uspokojiť s verziou 3.2, zatiaľ čo druhý dostane verziu 4.0), Bluetooth 5.1 a Wi-Fi 6E. Okrem možnosti sťahovať aplikácie z obchodu Microsoft Store môžu používatelia teraz využívať aj obchod s aplikáciami Amazon.

Cena konvertibilného notebooku Microsoft Surface Pro 9 sa začína na 999 USD. Dotykové pero a klávesnica sú voliteľné.

Konvertibilný notebook Microsoft Surface Pro 9.

Posledným z predstavenej trojice zariadení je notebook Surface Laptop 5, ktorý je poháňaný procesormi Intel Core i5 / i7 12. generácie a grafikou Iris Xe. Podporuje až 32 GB operačnej pamäte LPDDR5 a 1 TB úložisko typu SSD, pričom o bezpečnosť dát sa postará rezidentný čip TPM 2.0.

Notebook je k dispozícii buď s 13,5-palcovým displejom PixelSense s rozlíšením 2 256 x 1 504 pixelov, alebo s 15-palcovým displejom s rozlíšením 2 496 x 1 664 pixelov. Oba podporujú obrazovú technológiu Dolby Vision IQ. Nechýba samozrejme webová kamera s rozlíšením 720p na identifikáciu tváre a videohovory, ktorá je spojená s dvoma mikrofónmi s ďalekým dosahom.

Notebook Microsoft Surface Laptop 5.

Tento model je vybavený jedným portom USB-C / Thunderbolt 4 a jedným portom USB 3.1 typu A, ako aj bezdrôtovými technológiami Bluetooth 5.1 a Wi-Fi 6. Zvuk sprostredkujú reproduktory s podporou Dolby Atmos alebo 3,5 mm konektor na slúchadlá. Spoločnosť Microsoft uvádza až 18 hodín používania na jedno nabitie batérie, hoci reálny čas prevádzky bude pravdepodobne nižší.

Cena nového notebooku Microsoft Surface Laptop 5 sa začína na 999 USD.

Notebook Microsoft Surface Laptop 5.