Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inovatívne hybridné cloudové riešenia len tak niečo neprekvapí

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
5. 4. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dáta sú v dnešnej digitálnej dobe určite ten najcennejší majetok nejednej spoločnosti. Aj preto si ich strážia ako oko v hlave. Nie je pritom medzi nimi veľa takých, ktoré by svoje dáta nepotrebovali mať dostupné takmer neustále a najlepšie vždy okamžite. Aj preto sa vývojári z Hitachi Vantara rozhodli postaviť riešenie dátových úložísk, ktoré naozaj len tak niečo neprekvapí. Nielenže majú inteligenciu a dátam rozumejú, ale podľa výrobcu sú v nich dokonca údaje dostupné vždy na 100 percent.

Rozhodne už dnes platí, že pevnosťou a domovom sa pre dáta stali, okrem tradičných dátových centier, aj cloudové riešenia. Firmy si tak s pomocou odborníkov na profesionálne služby ukladania dát vytvárajú vlastnú hardvérovú základňu alebo používajú služby verejných cloudov, ktoré spravuje tretí subjekt.

„Zrejme optimálny prístup je kombinácia výhod obidvoch týchto svetov. Niekto potrebuje si chrániť investície do existujúcej infraštruktúry, zároveň ale potrebuje reagovať na potreby meniaceho sa trhu a tým pádom prispôsobovať výkon svojich aplikácií. U niekoho je tá motivácia bezpečnosť, prípadne legislatívne požiadavky. Preto sa snažíme vlastne naše riešenia prispôsobovať na mieru, tak aby brali zreteľ aj na prevádzkové a obstarávacie náklady,“ vysvetľuje Anton Janetka, PosAm.

„Pri výbere cloudu treba byť dômyselný. Nedá sa to urobiť len na základe myšlienky: Cloud bude na prvom mieste. A neznamená to, že musím dať do neho všetko. Najskôr sa treba pozrieť na dátovú prevádzku a odpovedať si, či môžem použiť nejakú alternatívnu. A či mi jej nasadenie prinesie úžitok aj na konkurenčnom trhu. Potom sa rozhodnem, či to bude cloud alebo lokálne riešenie,“ dopĺňa Dia Ali, Hitachi Vantara.

Nielen cloud, ale aj lokálne hardvérové riešenie, ktoré navrhne systémový integrátor, môže byť už dnes, aj vďaka vývojárom z Hitachi Vantara, dostupné prakticky nepretržite. Znamená to, že aj pri istom zlyhaní technológie sa používatelia k dátam bez problémov dostanú.

„Hitachi Vantara vyrába technológie, ktoré sú vysoko dostupné a sú postavené na komponentoch, ktoré sú častokrát zdvojené až ztrojené. To znamená, že v prípade výpadku niektorého z komponentov infraštruktúra naďalej poskytuje výkon pre aplikácie. Môže vypadnúť jeden hardisk, môže vypadnúť niekoľko hardiskov, môže vypadnúť napájanie, môže vypadnúť pamäť, kontrolér alebo radič, infraštruktúra naďalej poskytuje výkon aplikáciám. A nielen, že poskytuje výkon, ale výkon nie je ani znížený,“ hovorí Ján Kvinta, Hitachi Vantara.

Bezpečná a nepretržitá dátová prevádzka je rozhodne na prvom mieste najmä vo finančnom sektore. A práve s vyspelosťou technológií japonských vývojárov pomáha PosAm aj bankám na Slovensku.

„Klient, keď požiada o nejakú funkcionalitu, ktorú mu poskytujeme, tak ju dostane okamžite. V druhom rade, keď mi potrebujeme robiť maintenance alebo potrebujeme vypnúť napríklad jednu celú lokalitu, čiže máme dve lokality, jednu z nich vypneme, stále tie služby sú pre klientov dostupné, je to pre nich transparentné. Čiže klienti si nemajú prečo všimnúť, že my robíme nejaký zásah alebo niekto z iných subdodávateľov robil zásah na infraštruktúre, ktorá poskytuje tie služby,“ dodáva Martin Hudák, Tatra banka.

Vysoká dostupnosť údajov je nevyhnutná aj pre telekomunikačných operátorov. Aj ich služby chcú mať spotrebitelia k dispozícii naozaj rýchlo, bez akýchkoľvek výpadkov a s maximálnou bezpečnosťou. No a druhá strana hľadá riešenie aj s úsporou energií.

„Zefektívnenie prevádzky našich datacentier bolo primárne o šetrení elektrickej energie, miesta v datacentrách a nákladoch na samotnú podporu všetkých systémov. Modernizáciou diskových polí veríme, že naši zákazníci v našich predajniach už nebudú musieť dlho čakať na obsluhu a umožní to rýchlejšie vybavenie na predajni alebo na online kanáloch,“ vysvetľuje Peter Kúšik, Slovak Telekom.

Za všetkým sú pritom inovácie nielen v tom kde a ako sa dáta ukladajú, ale predovšetkým v tom ako sa s nimi pracuje. V tomto smere môže byť výrazným pomocníkom takzvané objektové úložisko. Na rozdiel od tradičných úložných systémov sa totiž nepozerá na dáta ako na obyčajné súbory, ale vie čoho sa týkajú a čo je v nich. A keďže takýmto údajom prirodzene rozumie, vie s nimi aj rýchlejšie pracovať. Systém Hitachi Vantara tak akoby nahrádza rôzne, zložité, nadstavbové databázy. Objektové riešenie pomáha v praxi napríklad aj českej Kooperative.

„Implementácia riešenia nám umožnila veľmi jednoduchú migráciu nášho pôvodného elektronického archívu s veľkosťou stoviek terabajtov dát do nového riešenia, ako aj plynulý prechod. A zároveň nám umožnila dať k dispozícii našim vývojárom modernú technológiu pre vývoj moderných kontajnerizačných aplikácií. Hľadali sme riešenie, ktoré spĺňa bezpečnostné požiadavky ako je ochrana proti ransomware a podobným nehodám,“ hovorí Jan Váňa, Kooperativa.

Novodobým pomocníkom mnohých technológií je už dnes umelá inteligencia. A platí to i pre oblasť cloudov a infraštruktúrnych riešení. V Hitachi Vantara preto v tomto smere svoje stroje tiež vybavili istou formou strojového učenia.

„Všetky systémy Hitachi rady VSP, čo znamená Virtual Storage Platform, používajú jednotný systém riadenia a manažmentu, rovnako používajú jednotný "real-time" operačný systém. Ten má vlastné pokročilé funkcie umelej inteligencie, ktoré umožňujú ukladať dáta v správny čas, na správne miesto a samozrejme, že aj v správnom poradí. Umožňujú automatizovať niektoré procesy, umožňujú zvyšovať výkon a samozrejme, že aj efektivitu ukladania dát. A uľahčujú prácu administrátorom tohto systému,“ dodáva Anton Janetka, PosAm.

Vyzerá to tak, že cloudové riešenia, i v hybridnej forme, sú na programe súčasnosti, ale aj budúcnosti. A práve technológie a najmä patenty Hitachi Vantara, ktorých je dnes viac ako 4000 tisíc, ich neustále posúvajú vpred.