Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ako môžu digitálne dvojičky zefektívniť a zrýchliť procesy v mnohých oblastiach?

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
18. 12. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V rámci rozširujúcej sa digitalizácie sa celkom zaužíval pojem digitálna dvojička. V jednoduchosti povedané, ide o digitálnu počítačovú kópiu, či repliku skutočného objektu, procesu alebo systému z reálneho sveta. Význam tejto technológie je pritom veľmi dôležitý. Dokáže totiž zlepšiť efektívnosť, predvídať problémy, umožniť lepšiu správu a riešiť komplexné systémy pomocou digitálnej reprezentácie. To čo by teda v realite trvalo veľmi veľmi dlho, sa dá v digitálnej kópii reálneho prostredia vyriešiť veľmi rýchlo. Svoje technológie na tom postavili aj Slováci z Twinzo a vďaka nim vedia riadiť napríklad logistiku, výrobu ale aj samosprávy.

Jednou z požiadaviek na inovácie je aj to, aby technológie veci zrýchlili a zefektívnili. Z pohľadu výrobných podnikov je to nepochybne aj o automatizácii a robotizácii. Nadradeným by mal byť však vždy inteligentný počítačový systém, ktorý všetko riadi a ktorému rozumie aj samotný človek. No a práve človek by mal mať vždy možnosť do riadenia vstúpiť. Aj preto sa na svetlo sveta dostali takzvané digitálne dvojičky.

„Digitálna dvojička by mala byť schopná zobrazovať v počítači stav skutočného objektu, a to aj v reálnom čase alebo teda len s minimálnym oneskorením. Znamená to, že ak sa niečo zmení v reálnom svete, digitálna dvojička by mala tieto zmeny odzrkadliť. Takéto technológie dokázali využiť v prospech v rôznych oblastiach vývojári zo slovenského Twinza. Vďaka tomu, že veci zlepšujú, majú pred sebou ešte veľkú budúcnosť. Boli sme preto radi, že sme im mohli pomôcť s rozvojom firmy,“ vysvetľuje Martin Banský, Venture to Future Fund.

Koncept digitálnych dvojičiek sa často využíva v odvetviach ako je priemysel, energetika, zdravotníctvo, ale aj doprava. Jednoducho sa napríklad prostredie fabriky zdigitalizuje a vytvorí sa jeho trojrozmerná počítačová verzia. Aby sa však aj v počítači dialo všetko v reálnom čase, tak ako vo fabrike naživo, musí byť systém prepojený s rôznymi senzormi.

„Množstvo fabrík už dnes dáta k dispozícii má, sú však rozložené vo viacerých informačných systémoch. A ak k tomu pridáme internet vecí, tak zložitosť týchto dátových štruktúr je veľmi vysoká. Digitálne dvojičky nám prinášajú možnosť schovať všetky tieto dáta pod jednu strechu a pozerať sa na ne v reálnom čase z mobilných zariadení a kdekoľvek na svete. Je to budúcnosť,“ hovorí Michal Ukropec, generálny riaditeľ, Twinzo.

ta sú už potom samotným systémom vyhodnocované pomocou inteligentných algoritmov. Takto môže systém napríklad niektoré časti produkcie zrýchliť alebo spomaliť, aby na inom mieste vo výrobe nevznikali prestoje. No technológia digitálnych dvojičiek nemusí byť len o optimálnom riadení produkcie či logistiky.

„Okrem priemyselných podnikov sú digitálne dvojičky významnou témou aj v mestách a obciach. Vďaka nim majú samosprávy prehľad o tom, čo sa v danom meste deje. A je jedno, či je to prasknuté potrubie, preťažená doprava alebo výpadok elektriny. Vďaka notifikačnému môžu zareagovať rýchlo, pružne, a vďaka tomu znižovať náklady na servis a údržbu.“

Iným príkladom využitia Twinza môže byť digitálna navigácia v trojrozmernej podobe, a to aj v rámci budov a nákupných centier. Pre nakupujúcich tak nebude viac problémom nájsť požadovaný obchod, prípadne sa dostať k svojmu autu bez toho, aby si musel človek pamätať, kde je zaparkované.

„Príkladov využitia digitálnych dvojičiek je oveľa viac. Okrem priemyslu a samospráv sú to napríklad aj veľké kancelárske budovy. Pri ich digitalizácií sme riešili pohyb osôb a dáta o teplotách, vlhkosti, či vydýchanom vzduchu. Vďaka týmto dátam je možné potom optimalizovať chladenie, kúrenie a šetriť tak náklady,“ dopĺňa Michal Ukropec, generálny riaditeľ, Twinzo.

Systém Twinzo má pritom k dispozícii aj mobilnú aplikáciu, a tak plne podporuje zobrazovanie na smartfóne, či tablete. Rovnako môže byť jeho hardvérovou súčasťou aj súprava okuliarov pre virtuálnu realitu. Jednoducho ide o inovatívny systém, ktorý by mal práve lepším poznaním reálneho sveta nájsť jeho optimalizovanie. A táto myšlienka oslovila aj spoločnosť Venture to Future Fund, ktorá sa rozhodla priložiť ruku k dielu a Twinzo zobrala pod svoje krídla.

„Ak dokážete niečo, čo už roky existuje zlepšiť a dokonca výrazne posunúť vpred, je to pre druhú stranu rozhodujúce. Práve Twinzo takto zefektívňuje procesy, čo Slováci dokázali aj pri logistike známeho výrobcu spotrebičov. Vďaka digitálnym dvojičkám a ich vlastným analytickým nástrojom našli úzke miesta, neefektívnosť a iné straty v logistike. Twinzo sme kapitálovo zastabilizovali aj preto, že má práve takáto digitalizácia budúcnosť,“ dodáva Martin Banský, Venture to Future Fund.

Zrejme neexistuje oblasť, ktorá by sa nepotrebovala neustále posúvať vpred. Je pritom jedno, či ide o priemysel, energetiku, zdravotníctvo, ale aj dopravu a tiež mestá a obce. Digitálne dvojičky sú teda výrazným technologickým prvkom, ktorý v tomto smere dokáže značne pomôcť. A to nielen pri skracovaní času procesov, pri zvyšovaní produktivity, ale aj pri znižovaní nákladov. Slováci tak majú v podobe svojho systému Twinzo naozaj silný digitálny tromf, o ktorom budeme ešte určite veľa počuť.