Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Western Digital vydáva nový disk na báze hélia s kapacitou 12 TB

Western Digital vydáva nový disk na báze hélia s kapacitou 12 TB
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 4. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť HGST, patriaca pod Western Digital, odhalila štvrtú generáciu pevných diskov Ultrastar He12 na báze hélia, ktorým sa podarilo so klasického 3,5 palcového formátu vtesnať až 12 TB úložného priestoru. Nový disk je tiež rýchlejší, energeticky efektívnejší a stabilnejší, aby dokázal pomôcť firmám a dátovým centrám zvládať čoraz väčšie množstvo dát.

Hoci by sa hélium mohlo niekomu zdať ako zvláštna voľba, spoločnosť HGST tvrdí, že plyn je kľúčovým faktorom k zlepšeniu rýchlosti a stability. Pri zhruba sedmine hustoty oproti obyčajnému vzduchu umožňuje tesniace hélium v zariadení to, aby sa platne otáčali s menším odporom, čo znižuje spotrebu energie. Výrobca tiež tvrdí, že im to umožňuje vytvárať menšie platne, ktorých môže byť väčší počet. Nový model obsahuje osem platní, čo je o jednu viac ako pri predchádzajúcich verziách.

Tie boli vytvárané technológiou magnetického snímania (SMR), ktorá je navrhnutá pre lepšieu hustotu. Pre aktuálnu verziu pevného disku výrobca zvolil technológiu kolmého magnetického záznamu (PMR), ktorý by mal byť spoľahlivejší.

Spoločnosť Western Digital vydáva nový pevný disk na báze hélia, ktorý má kapacitu 12 TB

Nový pevný disk Ultrastar He12 prichádza s rozhraním 12 Gb/s SAS alebo 6 Gb/s SATA, pričom prvé z nich je spätne kompatibilné s dátovými centrami, ktoré využívajú systém 6 Gb/s SAS. Pre zvýšenú bezpečnosť pribudla funkcia Instant Secure Erase, ktorá sa postará o to, aby sa citlivé dáta pri mazaní naozaj z diskov odstránili. Čo sa týka spoľahlivosti, nové disky majú priemerný čas medzi poruchami (MTBF) 2,5 milióna hodín, čo je o pol milióna hodín viac, ako v predchádzajúcich modeloch.

Materská spoločnosť Western Digital tvrdí, že nové pevné disky Ultrastart He12 sa už začali dodávať partnerom, no zatiaľ sa ku nám nedostali žiadne detaily o ich cene.