Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Spoločnosť HPE odhalila superpočítač, ktorého centrom je pamäť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 5. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

S cieľom udržať krok s neustále narastajúcim množstvom dát sa výrobcovia počítačov snažia riešiť tento problém stále väčším počtom procesorových jadier. V súčasnosti najsilnejší superpočítač na svete je pritom vybavený viac ako 10 miliónmi jadier. Spoločnosť Hewlett Packard Enterprise (HPE) však vidí budúcnosť výpočtovej architektúry na systémoch, ktorých centrom je pamäť.

Súčasné počítače využívajú rad procesorových jadier, ktoré sa dokážu venovať jednej úlohe naraz, pričom sa môžu rozdeliť na viac vlákien, ak je potrebné spracovať viacero úloh. No každý procesor sa spolieha na jemu pridelenú pamäť, čím pri komunikácii dochádza k zbytočnému plytvaniu času a energie.

Spoločnosť HPE však predstavila projekt superpočítača s názvom The Machine, ktorý sa na výpočtovú architektúru pozerá z úplne iného pohľadu. The Machine využíva novú technológiu Memory-Driven Computing, ktorá je založená na pamäti tak, aby všetky procesory v systéme mali rovnaký prístup k jedinému, veľkému zdroju pamäte. Súčasný prototyp zdieľa 160 TB pamäte medzi 40 uzlami, čo z neho robí najväčší pamäťový systém na svete.

Obrovské množstvo dát je spracovaných pomocou Non-volatile pamätí (NVM), v ktorých sa údaje ukladajú a spracovávajú na rovnakom mieste, čím sa eliminuje potreba ich odosielania do rôznych častí systému. Technológia Memory-Driven Computing pritom využíva univerzálny protokol, ktorý robí systém efektívnejším a potenciálne modulárnejším.,

Spoločnosť Hewlett Packrad Enterprise odhalila projekt superpočítača s názvom The Machine, ktorý spracováva obrovské množstvo dát s pomocou veľkej centrálnej pamäte.

Komunikácia medzi jednotlivými uzlami je zrýchlená vďaka fotonike. Namiesto odosielania informácií vo forme elektrónov, ktoré sa pohybujú cez medené káble, umožňuje fotonika prenášanie svetla cez pásy optických vlákien, čím sa podarilo dosiahnuť rýchlejší prenos, kratšiu vzdialenosť a celkovo energeticky úspornejší systém, ktorý má nižšie požiadavky na chladenie.

Prototyp superpočítača The Machine je sám o sebe impozantný, no spoločnosť HPE tvrdí, že ich systém je škálovateľný a jeho budúce verzie by mohli byť schopné súčasne spracovávať až 4 096 YT (yottabajt) dát. Pre porovnanie, 1 YB je viac ako 1 bilión TB. Tento systém by si teda v budúcnosti mohol nájsť uplatnenie v dátových centrách, alebo vo vedeckých aplikáciách či vesmírnych programoch.