Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Signify využíva kancelárske svetlá pre až 250 Mbps bezdrôtový prenos dát

Signify využíva kancelárske svetlá pre až 250 Mbps bezdrôtový prenos dát
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci v dnešnej dobe väčšina z nás využíva rádiové vlny pre bezdrôtové prenášanie údajov z pracovných mobilných zariadení a z počítačov, existuje aj iný spôsob. Spoločnosť Signify totiž prináša nový rad kancelárskeho osvetlenia Trulifi, ktoré využíva svetelné vlny pre odosielanie a prijímanie bezdrôtových dát na pracovisku.

Technológia Li-Fi je tu s nami už niekoľko rokov a sľubuje rýchly a bezpečný prenos dát vo veľkých alebo v malých priestoroch. Je obzvlášť vhodná pre miesta, kde rádiofrekvenčné bezdrôtové systémy majú slabšie pokrytie a výpadky alebo nie sú povolené, napríklad v priemyselných podnikoch alebo v nemocniciach. Rovnako môže Li-Fi odľahčiť už aj tak preťaženým Wi-Fi sieťam v kanceláriách.

Spoločnosť Signify vytvorila systém bezdrôtového prenosu dát Trulifi prostredníctvom siete Li-Fi, ktorý je integrovaný v kancelárskych svietidlách.

Spoločnosť Signify, predtým známa ako Philips Lightning, tvrdí, že optický vysielač a prijímač systému Trulifi môže byť už zabudovaný v novom osvetlení alebo môže byť doplnený do existujúcich kancelárskych svietidiel Philips. Táto technológia je schopná v kancelárii alebo v zasadacej miestnosti poskytnúť bezdrôtové pripojenie rýchlosťou až 150 Mbps pre prijímanie aj odosielanie dát, čo je rýchlejšie ako prenos rádiovými signálmi, ako je Wi-Fi, bezdrôtová mobilná dátová sieť alebo Bluetooth.

No pre náročnejšie aplikácie je k dispozícii aj fixný systém pre pripojenie od bodu k bodu, ktorý umožňuje dosiahnutie bezdrôtovej prenosovej rýchlosti až 250 Mbps pre sťahovanie aj odosielanie dát.

Optický vysielač a prijímač systému Trulifi môže byť už zabudovaný v novom osvetlení alebo môže byť doplnený do existujúcich kancelárskych svietidiel Philips.

Systém Trulifi využíva energeticky účinné LED osvetlenie a technológiu optického bezdrôtového vysielača a prijímača. Dáta sú počas prenosu zabezpečené 128-bitovým šifrovaním AES a spoločnosť Signify tiež hovorí, že ich systém funguje bez ohľadu na to, či sú svetlá zapnuté, stlmené alebo vypnuté.

No až do doby, kým nebude priamo hardvér podporovať technológiu Li-Fi, budú musieť koncoví používatelia zapojiť prístupový USB kľúč do svojho notebooku, aby mohli využívať systém Trulifi.

Aby sa dal systém Trulifi využívať, musí používateľ do svojho zariadenia zapojiť prístupový USB kľúč.