Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Seriál: Ako pomáha Microsoft Office 365 - 3. časť

Seriál: Ako pomáha Microsoft Office 365 - 3. časť
Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
16. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kancelárska práca už nie je to čo bývala. Samozrejme v tom pozitívnom zlepšení. Používatelia sa totiž dostávajú k vyspelým softvérovým nástrojom, ktoré umožnia pracovať aj viacerým naraz na jednom dokumente či prezentácii a dokonca odkiaľkoľvek. Je to tak, doba cloudu je už aj v kancelárii. Nakoniec Microsoft Office 365 je toho príkladom. Čo teda firmám priniesol?

Pri súbore nástrojov Office 365 je základom naozaj cloudový systém, a tak má používateľ na výber, či si aplikácie nainštaluje klasicky na svoj počítač, alebo k nim bude pristupovať ako ku vzdialeným službám cez webové rozhranie. Zároveň si však môže aj všetky dáta ukladať či naťahovať priamo zo vzdialeného úložiska, napríklad aj z OneDrive for Business.

„Znamená to, že svoju prácu môžeme začať v práci a ďalej v nej pokračovať napríklad aj z domu alebo z akéhokoľvek miesta na služobnej ceste, kde je pripojenie k internetu. Platí, že dokumenty sú ukladané do cloudu a používateľ má na ne prístup zo všetkých svojich zariadení.” hovorí Michal Brčák zo Slovak Telekomu.

microsoft office 365

Práve možnosť pokročilej spolupráce používateľov medzi sebou je hlavnou výhodou Office 365. Kým donedávna sa v mailoch mohla stratiť aktuálna verzia dokumentu, ktorú upravovalo postupne množstvo ľudí, inováciou Office 365 je to, že je všetko na jednom mieste. Ide teda o oveľa kvalitnejšie a najmä efektívnejšie zdieľanie informácií a súborov. Jednoducho všetci majú prehľad o najaktuálnejšej verzii projektu. Vedia kto spravil aké zmeny a taktiež tieto súbory nepotrebujú posielať, stačí poslať len odkaz na súbor na spoločnom zdieľanom disku, ktorý je tam zabezpečený.

Jedným z hlavných princípov fungovania Office 365 je práve možnosť využívať pripojenie na internet a spoluprácu prostredníctvom tohto pripojenia na internet. Nástroj Office 365 je však možné používať po určitú dobu aj v prípade, ak je konektivita prerušená. Čiže nástroje fungujú aj v offline režime, no spolupráca je bez pripojenia na internet limitovaná. Ak by však aj prišlo k výpadku internetového pripojenia, tak spracovávané dáta nie sú stratené. Stále sú bezpečne uložené a následne, keď dôjde k pripojeniu na internet, tak sú zosynchronizované.

Nechybne v súčasnosti mnohí z nás využívajú mobilný telefón s dotykovým displejom, a to aj pre svoju prácu. No kým v minulosti boli kancelárske balíky stavané primárne pre počítače a notebooky, v súčasnosti to už neplatí. Aj pre Microsoft je tak veľmi dôležité mať kancelárske nástroje k dispozícii, či už na tabletoch alebo mobilných zariadeniach. A toto veľmi dobre zvláda práve platforma Office 365.

microsoft office 365

Zaujímavé je v tejto súvislosti najmä to, že jednu informáciu môžeme rozpracovať na jednom zariadení a pokračovať následne na druhom, úplne inom. Mobilita údajov je tak zabezpečená aj medzi zariadeniami. No a veľkou výhodou je práve to, že súčasťou jednej licencie na jedného používateľa je až päť rôznych druhov zariadení.

Aj prostredie Office aplikácií je prispôsobené daným zariadeniam a funkcionalitou umožňuje fungovať takmer na každom, na rôznych rozlíšeniach displeja. Či už na malom mobilnom zariadení alebo na väčšom tablete, či na oveľa väčšom stolnom počítači.