Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovenský komplexný systém pomáha automatizovať finančné transakcie

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
22. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Časy, pri ktorých sa účtovníci strácali napríklad pri párovaní faktúr z objednávok s uhradenými platbami, môžu byť definitívne preč. Samozrejme len vtedy, ak firma či eshop používa moderné IT riešenie. S jedným inovatívnym prichádzajú aj Slováci. Ich komplexný systém Payout totiž dokáže finančné transakcie automatizovať. Poďte sa teda spolu s nami pozrieť na to, v čom všetkom sa firmám uvoľnia ruky.

Pri rozbehu digitálneho nakupovania sa významne zvýšil záujem o používanie elektronických platobných služieb. Spotrebitelia si pritom pomerne rýchlo zvykli na to, že ich nákup končí v platobnej bráne.

„Je to veľmi pohodlné pre používateľa a na druhej strane pri transakcii vzniká súbor činností na strane firmy. Našťastie v dnešnej dobe je možné technicky tieto činnosti veľmi jednoducho automatizovať, čo šetrí čas, peniaze a pomáha eliminovať možné chyby,“ vysvetľuje Peter Stražovec, Payout.

Aj v tomto smere preto nastupuje automatizácia, ktorá zlyhanie ľudského faktora odbúrava. Slováci z Payoutu sa preto rozhodli pomôcť malým a stredným firmám unikátnou fintech platformou.

„Náš systém sa pozerá na platbu ako na komplexný proces. Je to nielen presun finančných prostriedkov, ale aj priame napojenie na účtovníctvo, prepojenie jednotlivých účtov v bankách a integrácia do rôznych softvérov. Na integráciu slúži Payout API. A vďaka tomu, že máme hotové zásuvné moduly do viacerých softvérov, je možné použiť ho úplne bez programovania.“

Systém teda prináša neobmedzene rozširovateľné riešenie pre podporu rastu firiem a zefektívnenie operácií. Či je to akákoľvek platba, akýkoľvek platobný kanál, v akomkoľvek čase a množstve, na všetko ho vývojári pripravili.

„Už dnes poskytujeme služby viacerým nadnárodným korporáciám, ktoré sú lídrami vo svojej oblasti. Výrazne im zvyšujeme možnosti automatického spracovania transakcií, prijímania a odosielania platieb a bezpečnosti finančných operácií.“

No Slováci idú v inovatívnych fintech veciach aj ďalej.

„Ako PSD2 agregátor otvárame nové cesty k digitalizácii. Napríklad firma má okamžitý prehľad o uhradených faktúrach alebo bankové transakcie automaticky prechádzajú do účtovníctva. Takáto integrácia šetrí čas aj pri zadávaní platobných príkazov. Eliminuje manuálne chyby a zvyšuje bezpečnosť finančných operácií firmy.“

Nástroj dáva majiteľom firiem a ďalším zamestnancom informácie, ktoré potrebujú na orientáciu, rozhodovanie a v neposlednom rade aj na lepšie nastavenie prúdenia peňazí, inak povedané CASH FLOW.

„Niektoré firmy majú niekoľko bankových účtov vedených v rôznych bankách a namiesto toho by mohli mať jeden platobný účet Payout. Niektoré firmy sa denne prihlasujú do viacerých internetbankingov, aby zistili zostatok na bankových účtoch, a to sa môže diať automaticky. Stále existujú firmy, ktoré párujú faktúry voči variabilným symbolom manuálne, a to sa má diať automaticky. Iné firmy zadávajú manuálne platobné príkazy, a to môže robiť ich informačný systém. No a niektoré firmy manuálne kontrolujú transakcie a namiesto toho by sa mohli venovať rozvoju svojho biznisu.“

Slovenský systém sa pritom dokáže prepojiť s informačným systémom firiem a vyrieši tak napríklad aj automatické párovanie faktúr.

„Do ERP systému dokážeme pripojiť všetky účty vedené v rôznych bankách v Európskej únii. Stačí ak sú pripojené na Platobný účet Payout prostredníctvom Služby informovania o účte.“

Platforma teda zvyšuje rýchlosť, presnosť a efektívnosť celého ERP systému, a to tým že prináša do manuálnych činností prvky automatizácie. Zároveň je jej doménou aj bezpečnosť.

„Pomocou inteligentných nástrojov držíme úroveň podvodných transakcií na nule. Tieto nástroje dokážu použiť aj naši partneri. Nástroje na prevenciu prania špinavých peňazí im zlepšujú úroveň bezpečnosti ich finančných procesov. Payout Onboarding zákazníkov, ktorý nahrádza fyzické overenie, je pohodlným nástrojom pre obe strany,“ dodáva Peter Stražovec, Payout.

Slovenská fintech platforma Payout má teda ambíciu pomáhať stredne veľkým spoločnostiam, ktoré potrebujú zlepšiť prácu s finančnými transakciami pre svoj biznis. Množstvo inovatívnych nástrojov, ktoré vedia vývojári zapracovať už do existujúcich ERP riešení, by tak mohlo viacerým firmám, vrátane eshopov, pomôcť v expanzii.