Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Northrop Grumman a IHI spoločne vyvíjajú hliadkovacie satelity

Northrop Grumman a IHI spoločne vyvíjajú hliadkovacie satelity
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 3. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vesmír síce môže byť vzdialený od diania na Zemi, no stále je potrebné, aby v ňom niekto udržiaval mier. S cieľom pomôcť to dosiahnuť sa spoločnosti Northrop Grumman a IHI Corporation so sídlom v Tokiu spojili, aby pre Japonsko vyvinuli malé, vysoko manévrovateľné vesmírne satelity SDA (Space Domain Awareness), ktoré sú určené na ochranu komerčných satelitov pred potenciálne nepriateľskými vesmírnymi plavidlami.

Podľa OSN obieha okolo Zeme viac ako 8 000 satelitov a o 10 rokov ich môže byť až 100 000. Za 60 rokov sa táto konštelácia zmenila z technickej kuriozity na gigantický systém, od ktorého je moderná civilizácia úplne závislá.

Bohužiaľ, tieto satelity sú čoraz zraniteľnejšie, pretože sa stávajú čoraz atraktívnejším cieľom. V posledných rokoch sa objavuje čoraz viac prípadov podozrivých vesmírnych lodí, ktoré sa približujú k iným satelitom. Možno ide o nepriateľské úmysly alebo o zhromažďovanie spravodajských informácií, ale prevádzkovateľov to aj tak znervózňuje.

Od decembra 2022 Japonská stratégia národnej bezpečnosti a Národná obranná stratégia nariaďuje zvýšenie SDA na ochranu satelitov krajiny. Ešte nedávno by to bolo len prázdne konštatovanie, ale vývoj čoraz sofistikovanejších satelitných manévrovacích systémov a kozmických lodí, ktoré sa môžu stretávať so satelitmi a obsluhovať ich, z toho urobil praktický cieľ.

Nový hliadkujúci satelit SDA by sa používal na monitorovanie komerčných satelitov.

Nové memorandum o porozumení podpísali spoločnosti Northrop Grumman a IHI Corporation na japonskej obrannej výstave DSEI v kongresovom centre Makuhari Messe v meste Chiba. V dohode sa uvádza, že satelity SDA budú založené na súčasných satelitných technológiách Northrop Grumman a môžu využívať vesmírne pohonné systémy IHI Corporation.

„V poslednom čase sme zaznamenali nárast vojenského sledovania z iných krajín, ktoré sa stáva hrozbou pre národnú bezpečnosť,“ povedal Fumiharu Namiki, viceprezident spoločnosti IHI Corporation pre oblasť leteckých motorov, vesmír a obranu. „Musíme charakterizovať podozrivé satelity, aby sme pochopili túto hrozbu. Vďaka preukázaným skúsenostiam spoločnosti Northrop Grumman v tejto oblasti a dlhodobej spolupráci medzi našimi spoločnosťami je pre nás najlepším partnerom pri hľadaní riešení týchto problémov. Budeme spolupracovať, aby sme prispeli k stabilnému využívaniu vesmíru“.