Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najväčší dron na svete bude zo vzduchu vypúšťať satelity do vesmíru

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci vypustenie satelitu do vesmíru sa nám zvyčajne asociuje s raketami, v poslednom čase je vidieť snaha viacerých spoločností, ktoré to chcú zmeniť. V tejto oblasti sa chce presadiť aj firma Aevum, ktorá predstavila obrovský bezpilotný dron Ravn X. Ten je navrhnutý tak, aby fungoval ako autonómny nosný systém pre vypúšťanie malých satelitov zo vzduchu.

Rovnako ako projekty iných spoločností, aj Aevum dúfa, že zlepší prístup do vesmíru pomocou nového systému, ktorý dokáže preniesť úžitkové zaťaženie na obežnú dráhu. V tomto prípade bolo riešením vyvinúť najväčší dron na svete, ktorý by mohol autonómne vzlietnuť a pristávať na dráhach dlhých len niečo cez 2,5 kilometra, pričom môže byť odstavený v hangáre s plochou len 743 metrov štvorcových.

Autonómny bezpilotný dron Ravn X pre vypúšťanie satelitov do vesmíru.

Obrovský dron Ravn X meria na dĺžku 24 metrov, je vysoký 5,5 metra a má rozpätie krídiel 18 metrov. Používa rovnaké prúdové palivo ako bežné lietadlá. Spoločnosť Aevum tvrdí, že Ravn X je takmer agnostický voči počasiu a môže štartovať za takmer akýchkoľvek poveternostných podmienok, zatiaľ čo 70 percent dronu je opakovane použiteľných, čím sa spoločnosť približuje k úplnej opätovnej použiteľnosti.

Autonómny bezpilotný dron Ravn X pre vypúšťanie satelitov do vesmíru.

Dron Ravn X má určité podobnosti so systémom spoločnosti Virgin Orbit, ktorá vyvíja lietadlo pre vypúšťanie úžitkového zaťaženia zo vzduchu. No Ravn X nebude na svoju činnosť vyžadovať pilotov na palube, čím sa odstránilo riziko ohrozenia ľudských životov. Okrem bezpečnosti výrobca tvrdí, že celá flotila autonómnych dronov RavnX bude schopná vypustiť úžitkové zaťaženie do vesmíru každých 180 minút.

Spoločnosť Aevum už uzavrela viacero kontraktov a medzi jej klientov patria aj americké vesmírne sily, ktoré sa pomocou systému Ravn X chystajú spustiť svoju misiu ASLON-45 na umiestnenie malých satelitov na nízku obežnú dráhu Zeme.

Autonómny bezpilotný dron Ravn X pre vypúšťanie satelitov do vesmíru.