Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentné okuliare MAGIC budú asistovať vojenským zdravotníkom

Inteligentné okuliare MAGIC budú asistovať vojenským zdravotníkom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 5. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Agentúra DARPA vybrala spoločnosť Raytheon Intelligence & Space, aby viedla tím, ktorý bude vyvíjať nositeľné zariadenie s rozšírenou realitou, ktoré môže fungovať ako virtuálny asistent pre vojenských zdravotníkov a pomocou umelej inteligencie ich viesť pri 50-tich rôznych lekárskych postupoch.

Pokiaľ ide o zvýšenie šance na prežitie zranených na bojisku, najdôležitejším faktorom sú vojenskí zdravotníci. Tí sú totiž na mieste prví a poskytujú pomoc v takzvanej zlatej hodine alebo dokonca v zlatých desiatich minútach. V tomto čase môže rýchla pomoc znamenať rozdiel medzi životom a smrťou, ak sa podniknú rýchle a správne kroky pred odoslaním zraneného do tyla na riadne ošetrenie.

Problémom je, že hoci sú zdravotníci vysoko vyškolení, zvyčajne nie sú chirurgovia ani lekári a často nemusia mať dostatok skúseností na to, aby v okamihu vykonali málo používané postupy. Z tohto dôvodu agentúra DARPA pracuje na systéme MAGIC (Medical Assistance, Guidance, Instruction, and Correction), ktorý pozostáva z okuliarov s rozšírenou realitou vybavených zvukovými a obrazovými senzormi, ktoré umožňujú digitálnemu asistentovi s umelou inteligenciou monitorovať situáciu a radiť zdravotníkovi, ako má postupovať.

Umelecké znázorenie pohľadu z AR okuliarov MAGIC.

Podľa spoločnosti Raytheon by AR okuliare MAGIC dokázali zvládnuť túto náročnú úlohu vďaka strojovému učeniu, ktoré by systému umožnilo naučiť sa lekárske zručnosti a schopnosť vyhodnocovať situáciu na základe štúdia 2 500 stereofilmov a takmer 50 miliónov obrázkov. Táto rozsiahla knižnica informácií by AR okuliare MAGIC umožnila učiť sa podobne ako milióny používateľov digitálnych asistentov, ktorí nevedome učia zariadenia, ako rozumieť a hovoriť anglicky a inými jazykmi v rôznych dialektoch a s rôznym prízvukom bez prácneho programovania.

Keď budú AR okuliare MAGIC správne vycvičené, tím dúfa, že budú schopné poskytovať vojenským zdravotníkom hovorené návrhy alebo im premietať na displej vizuálne rady, ktoré im budú viesť ruky pri zákroku. Okrem toho by systém mohol navrhovať ďalšie kroky, zobrazovať vývojové diagramy postupov, uvádzať merania, zaznamenávať uplynulý čas a určovať dávkovanie liekov.

Prvá demonštrácia systému MAGIC by sa mala začať približne o 18 mesiacov.