Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Šikovní Slováci prinášajú inovácie do pracovnej obuvi aj barefootových tenisiek

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
6. 12. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedeli ste, že najstaršia zachovaná topánka na svete má viac ako 5500 rokov? Veru, obuv nás sprevádza už dlhé obdobie a jej výroba významne zasahuje aj do histórie Slovenska, napríklad v meste Partizánske. No vďaka šikovným Slovákom z tohto mesta sa moderná obuv dostáva na úplne novú úroveň. A to dokonca aj pri pracovných topánkach. Vývojári z firmy Artra dokázali, že aj tie môžu vyzerať trendovo a štýlovo. Okrem toho sa však z ich dielne dostávajú na svetlo sveta aj inovatívne barefooty.

Partizánske je nepochybne už dlhodobo mestom topánok. Na obuvnícku tradíciu v oblasti je pritom hrdá aj rodinná firma ARTRA, za ktorou stojí viac ako 30 rokov vývoja a skúseností.

„Naša súčasná výrobná kapacita je približne 500 tisíc párov obuvi ročne. Túto zabezpečujeme s 200 vlastnými zanietenými obuvníkmi. Súčasťou toho je aj vývoj, kde prinášame nové technológie, nové inovatívne typy materiálov a vieme ich okamžite implementovať do výroby,“ hovorí Ivan Arvay, výkonný riaditeľ, ARTRA.

Základom výrobného programu je až 176 modelov pracovnej obuvi. Tie pokrývajú takmer všetky odvetvia priemyslu. A každý získal nejakú tú inováciu.

„Pri výrobe zvrškov používame mikrovlákno. To je materiál, ktorý je vodeodolný a zároveň priedušný. Dá sa prať pri 40-tich stupňoch Celzia. Ďalšou zaujímavosťou je unikátna konštrukcia topánky. Napríklad pri modeloch RAPTOR je obuv schopná vrátiť energiu, ktorú používateľ vynakladá pri chôdzi,“ dodáva Ivan Arvay, výkonný riaditeľ, ARTRA.

Okrem toho sa slovenský výrobca sústredil aj na hmotnosť. Práve tá býva hlavným kameňom úrazu pracovnej obuvi. V Partizánskom tak vyvinuli špeciálny model pracovnej topánky, ktorá je mimoriadne ľahká.

„Naši vývojári majú na svedomí aj unikátne vkladacie stielky. Tie chránia kĺby vďaka responzívnej pene, udržujú chodidlá suché cez otvorenú štruktúru buniek a pomocou aktívneho karbónu eliminujú zápach. Navyše, našim autorským dizajnom, dokazujeme, že pri tomto druhu topánok nesmie chýbať štýl,“ hovorí Martin Arvay, obchodný riaditeľ, ARTRA.

V samotnom výrobnom procese má svoje nenahraditeľné miesto niekoľko dielní. Napríklad manipulačná dielňa, v ktorej sa vysekávajú jednotlivé diely z materiálov a pripravujú sa pre ďalší krok, ktorým je spájanie.

„Ucelené zvršky obuvi vznikajú v šijacej dielni pod rukami zhruba 80tich ľudí. No a v ďalšom kroku, v spodkovej dielni, uzrú topánky svetlo sveta. Obuv tu kompletizujeme na talianskych poloautomatických rotačných linkách,“ vysvetľuje Martin Arvay, obchodný riaditeľ, ARTRA.

No nie je to len pracovná obuv. Od novembra 2022 pribudla v rodinnej firme aj výroba vychádzkovej obuvi. Konkrétne ide o pohodlné barefoot tenisky Artra Studios, ktoré sú prispôsobené tvaru nohy a simulujú chôdzu naboso. Slováci pri nich stavili na opracovanie vegánskych materiálov, pri ktorom použili najpokročilejšie technológie výroby.

„Sme dnes prví v Európe, ale aj na svete, ktorí barefootovú obuv vyrábajú technológiou priameho nástreku tekutého podošvového polyuretánu priamo do foriem. Zvyšuje sa tým dramaticky životnosť obuvi a klesá záťaž na životné prostredie. Napadá mi dnes paralela medzi vývojom Fordovho 8 valcového cylindrického motora a výrobou barefootovej obuvi. Aj Fordovi povedali, že to vyrobiť nejde, aj nám. A my sme sa takisto rozhodli, že poďme do toho, ideme to vyrábať,“ hovorí Ivan Arvay, výkonný riaditeľ, ARTRA.

Kompletné produktové nápady vznikajú pod jednou strechou. V inovatívnom pracovnom prostredí pritom spolupracujú tímy špecialistov. Všetci používajú 49-palcové širokouhlé monitory ako aj najmodernejšie technológie.

„Unikátom v obuvníctve na Slovensku a v Česku je aj naše vlastné fashion štúdio, kde topánky prevádzame do digitálnej podoby. Spotrebiteľ sa tak s nimi čo najlepšie oboznámi. Je to trend, v rámci ktorého si ľudia vyberajú dnes veci na základe dizajnu, či už cez mobil alebo počítač,“ dodáva Martin Arvay, výkonný riaditeľ, ARTRA.

Vyzerá to tak, že jeden z posledných mohykánov vo výrobe obuvi na Slovensku má zelenú. Aj preto sa už produkcia rozširuje o novú výrobnú linku, ktorá kapacitu produkcie zväčší o 40%, čiže až na 700 tisíc párov ročne. Nepochybne sa tak ešte lepšie dokáže pokryť dopyt v 30tich krajinách sveta, kde sa už teraz ľudia tešia z inovatívnej a technologicky vyspelej, slovenskej obuvi.