Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ochranná prilba Shellmet je vyrobená z mušlí a tiež vyzerá ako mušľa

Ochranná prilba Shellmet je vyrobená z mušlí a tiež vyzerá ako mušľa
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mäkké telá mušlí sú dobre chránené ich tvrdými schránkami, takže mohli by tie isté schránky chrániť aj ľudské hlavy? Túto otázku si položili japonskí konštruktéri prilby Shellmet, ktorá je čiastočne vyrobená z mušlí hrebenatiek.

Shellmet je výsledkom spolupráce medzi spoločnosťou Koushi Chemical a dedinou Sarufutsu, ktorá je rybárskou komunitou, ktorá každoročne vyprodukuje približne 40 000 ton odpadových mušlí hrebenatiek. Hoci existuje niekoľko potenciálnych možností využitia tohto odpadu, väčšina mušlí údajne končí na dlhý čas na zapáchajúcich hromadách.

V procese, ktorý vyvinul profesor Hiroshi Uyama z univerzity v Osake, sa mušle najprv uvaria a sterilizujú, potom sa rozomelú a spracujú na prášok uhličitanu vápenatého, ktorý sa zmieša s práškovým vyradeným plastom a spracuje sa na pelety. Tieto „mušľovité“ bioplastové pelety sa následne nasypú do formy na prilby a zahrejú sa, čím sa roztavia.

Ochranná prilba Shellmet.

Po ochladení a stuhnutí bioplastu vznikne prilba s rebrovaným dizajnom inšpirovaným mušľami. Vďaka tomuto dizajnu a pridaniu uhličitanu vápenatého je prilba údajne až o 33 % pevnejšia, ako by bola v opačnom prípade. Okrem toho sa uvádza, že pri výrobnom procese vzniká približne o 36 % menej emisií skleníkových plynov, ako keby sa použil 100 % pôvodný plast.

Ochranná prilba Shellmet je určená najmä na používanie pracovníkmi v rybárstve. Skúšobná prevádzka s týmto použitím sa má začať na jar tohto roku. Prilba sa môže ponúkať aj na použitie v prípade katastrof alebo v iných situáciách, v ktorých sa vyžadujú tvrdé pokrývky hlavy.

V súčasnosti sa pracuje na certifikácii bezpečnostnej normy. Prilba Shellmet sa už dá predbežne objednať v piatich farbách za cenu 4 800 jenov (približne 34 EUR).

Ochranná prilba Shellmet.