Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Maska Skyted sa postará o to, aby dôverné hovory zostali súkromné

Maska Skyted sa postará o to, aby dôverné hovory zostali súkromné
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak často dôverne telefonujete, dať si ruku na ústa a šepkať nie je ani zďaleka ideálnym prostriedkom na zachovanie súkromia. Zaistiť by ho však mohla nová maska na tvár s názvom Skyted, ktorú si mohli vyskúšať návštevníci veľtrhu CES 2024 v americkom Las Vegas.

Maska Skyted, ktorú vyrába francúzska startup spoločnosť s rovnakým názvom, bola v skutočnosti navrhnutá v spolupráci so spoločnosťou Airbus, Európskou vesmírnou agentúrou (ESA) a francúzskym národným leteckým laboratóriom ONERA (Office National d'Études et de Recherches Aérospatiales).

Hybridná pracovná maska pohlcujúca zvuk Skyted Silent Mask.

Toto zariadenie pritom využíva podšívkový materiál LEONAR (skratka z Long Elastic Open Neck Acoustic Resonator, čiže Dlhý elastický akustický rezonátor s otvoreným krkom), ktorý bol prvýkrát vytvorený na tlmenie zvuku prúdových motorov. Pri použití v maske sa tvrdí, že technológia LEONAR absorbuje až 80 % hlasových frekvencií používateľa.

Integrovaný mikrofón zachytáva hlas používateľa vo vnútri masky a prenáša ho do smartfónu s operačným systémom iOS alebo Android cez Bluetooth rozhranie. Používateľ počuje druhú osobu prostredníctvom vlastných slúchadiel alebo slúchadiel tretích strán. A zatiaľ čo maska tiež bráni vonkajšiemu hluku, aby prehlušil zvuk hlasu používateľa, v prípade potreby sa dá na zvýšenie prenášanej hlasitosti hlasu použiť elektronický posilňovací systém.

Hybridná pracovná maska pohlcujúca zvuk Skyted Silent Mask.

Existuje ventilačný systém, ktorý údajne umožňuje nositeľovi voľne dýchať. Okrem toho, ak nositeľ potrebuje počas telefonického hovoru rozprávať s niekým nachádzajúcim sa v jeho blízkosti, môže hovor dočasne stlmiť a umožniť, aby jeho hlas bolo počuť cez externý reproduktor masky. Jedno 1,5-hodinové nabitie lítiovej batérie v maske by údajne malo stačiť na približne 10 hodín používania.

Hybridná pracovná maska pohlcujúca zvuk Skyted Silent Mask je momentálne súčasťou už financovanej startup kampane na portáli Kickstarter. Za predpokladu, že sa dostane do výroby, môžete ju získať za príspevok vo výške 299 USD (asi 273 EUR). Plánovaná maloobchodná cena je 799 USD (okolo 729 EUR). Distribúcia by sa mala začať v decembri 2024.

Hybridná pracovná maska pohlcujúca zvuk Skyted Silent Mask.