Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Exoskeleton Artus ochráni prsty pred pracovnými úrazmi

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Väčšina exoskeletonov sú veľké, drahé, nositeľné zariadenia, ktoré sú určené na zníženie zaťaženia častí tela, ako sú ramená, paže alebo chrbát. Nový exoskeleton Artus, ktorý vyrába nemecká spoločnosť Digity, je však iný v tom, že je vyrobený na ochranu prstov a stojí len 100 euro.

Exoskeleton Artus je navrhnutý hlavne na to, aby sa kĺby prstov nepreťahovali. To znamená, že ak by nositeľ bežne silno stláčal napríklad ovládacie tlačidlá stroja, jeho prst by sa neohol tak ďaleko, že by došlo k poškodeniu šľachy alebo tkaniva v jeho kĺboch. K tomuto druhu zranenia zvyčajne dochádza postupne prostredníctvom opakujúcich sa akcií. Zariadenie prirodzene poskytne aj ochranu pred reznými ranami a drvivými poraneniami.

Každý exoskeleton Artus váži 6 až 12 gramov, v závislosti od toho, pre ktorý prst je vyrobený.

Nositeľné zariadenie sa skladá z troch kĺbových nylonových segmentov, dvoch v prípade palca, ktoré sú navzájom spojené pomocou spojov z polyméru / nehrdzavejúcej ocele, známych ako DigiLocks. Tieto kĺby údajne umožňujú prstu voľne sa pohybovať v jeho normálnom rozsahu pohybu, ale uzamknú sa, aby sa neohýbal viac, ako by sa mal. Každý z kĺbov DigiLock pritom dokáže vydržať krútiaci moment vytvorený zaťažením až do 4 kilogramov na špičke prsta.

Každý z kĺbov DigiLock exoskeletonu Artus dokáže vydržať krútiaci moment vytvorený zaťažením až do 4 kg na špičke prsta.

Otvory pod každým z prstových vankúšikov, ktoré sú pokryté tenkou penou nazývanou ako DigiSkin, umožňujú nositeľom zachovať si hmatovú citlivosť, ktorá je potrebná na vykonávanie jemných úloh, ako je manipulácia s drobnými predmetmi.

Exoskeleton na prsty Artus sa v súčasnosti predáva pre priemyselných klientov a jeho cena je 100 EUR.

Pohľad zhora a zospodu na segment prstov Artus s viditeľnou tenkou penou DigiSkin na spodnej strane.