Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výstava CES 2018 ani tento rok nesklamala, „whoa" efekt zaručený

Výstava CES 2018 ani tento rok nesklamala, „whoa" efekt zaručený
Autor:
Zuzana S. Wenzlová
Zverejnené:
16. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Medzinárodná výstava spotrebnej elektroniky CES bola aj tento rok nepochybne mimoriadne podujatie v rôznych smeroch. Zdá sa, že jeho organizátori sa snažia zaujať verejnosť nielen samotným obsahom podujatia, ale aj ohromujúcimi číslami, ktoré sa s ním spájajú. Takmer 4000 rôznych stánkov s inovatívnymi produktmi sa snažilo zaujať viac ako 170 tisíc ľudí počas 4-och dní.

A ako sme sa aj tento rok na vlastné oči presvedčili, bolo sa na čo pozerať. Mnohé z produktov sadli do technologických trendov, v ktorých sa niesol tohtoročný CES.

Práve preto ho CES 2018, CES, CTA, Asociácia spotrebných technológií, Las Vegas výstava, výstava elektroniky,  5G, umelá inteligenciaKaren Chupka, viceprezidentka pre podujatia Asociácie spotrebných technológií (CTA), označila nasledovne:

 “Toto je naše najväčšie podujatie s rekordnou výstavnou plochou viac ako 25 a pol hektára. Nikde inde nenájdete také prelomové technológie ako počas týždňa podujatia CES.“

Organizátor podujatia, Asociácia spotrebných technológií (CTA), ich rozdelil do troch častí. V prvej sú technológie, ktoré sú už naštartované a výrazne nás ovplyvnia. Patrí sem telekomunikačná technológia 5G, umelá inteligencia a robotika. Práve 5G posunie hranice bezdrôtovej virtuálnej reality, zdokonalí inteligentné mestá a prispeje k rozvoju autonómnych vozidiel. 5G technológiu reprezentuje predovšetkým rýchlosť. Tak napríklad, kým dvojhodinový film budeme v súčasnej 4G sieti sťahovať asi 6 minút, v 5G sieti to budú necelé 4 sekundy.

CES 2018, CES, CTA, Asociácia spotrebných technológií, Las Vegas výstava, výstava elektroniky,  5G, umelá inteligencia

Na dosah už máme aj umelú inteligenciu. Dnes už nie je žiadnym prekvapením, a potvrdil to aj tohtoročný CES, že mnohé zariadenia reagujú na náš hlas, dokážu ho rozpoznať a vykonať podľa neho zadané pokyny. Postupne sa však naučia vnímať najmä kontext obsahu, ktorý sa k nim dostane. K životu sa už prebrali digitálni asistenti ako je Amazon Alexa, Cortana, Google Assistant, ale aj Bixby. Umelá inteligencia a najmä jej úloha pri rozpoznávaní prostredia pomôžu opäť aj autonómnym vozidlám.

No a veľkou podskupinou sú najmä roboty. Majú nám uľahčiť život, spríjemniť voľné chvíle, a dokonca nás aj zabaviť, dajme tomu aj pri športe ako náš súper. Je to však tenký ľad a treba veľmi dobre nastaviť ich kontrolu, aby ju raz náhodou neprebrali nad nami, ako to načrtol Stieven Spielberg vo svojom filme AI - Umelá Inteligencia

CES 2018, CES, CTA, Asociácia spotrebných technológií, Las Vegas výstava, výstava elektroniky,  5G, umelá inteligencia

Druhou hybnou silou podujatia CES 2018 boli technológie, ktoré už sú na trhu. Tu možno zahrnúť natívne rozhrania a digitálne zmysly, či redefinovanú realitu. Na CES sa v tomto smere predstavili zariadenia, ktoré napríklad využívajú naše biometrické údaje pre odomknutie prístupu. Príkladom je rozpoznanie hlasu, odtlačok prsta, ale aj rozpoznávanie tváre, či očnej dúhovky. Takéto senzory pomôžu nielen pri zabezpečení prístupu, ale aj v medicíne či pri sledovaní kriminality.

Aj v oblasti virtuálnej a rozšírenej reality mal CES čo ponúknuť. Tento sektor mal pritom svoju vlastnú plochu, kde výrobcovia predvádzali jeho využitie nielen pri hrách, ale aj pri profesionálnych riešeniach. Využitie virtuálnej a rozšírenej reality sa pritom plánuje aj pre výučbové procesy a rovnako do zdravotníctva, kde môže doktorom ušetriť podľa asociácie CTA až 2 hodiny denne. No a pripomenúť treba aj to, že vďaka moderným VR zariadeniam dostanú športové prenosy, divadelné vystúpenia a koncerty úplne nový rozmer aj v pohodlí obývačky.

CES 2018, CES, CTA, Asociácia spotrebných technológií, Las Vegas výstava, výstava elektroniky,  5G, umelá inteligencia

Do tretice boli ďalším pilierom tohtoročného CESu vznikajúce technológie. Tie reprezentujú inteligentné mestá, športové inovácie a tiež digitálna liečba.

Centrá miesta sa čoraz ťažšie monitorujú a riadia. Aj preto môžu pomôcť senzory a dômyselný softvér, ktorý v tejto kombinácii prinesie samosprávam inteligenciu a istú autonómnosť riadenia. A výsledok? Menšie zápchy, rýchlejšia doprava, menej znečistenia, menšia kriminalita, šetrenie nákladov. Kým vo viacerých európskych štátoch sú desiatky inteligentných miest, na Slovensku môžeme tieto lastovičky rátať tak na prstoch jednej ruky.

CES 2018, CES, CTA, Asociácia spotrebných technológií, Las Vegas výstava, výstava elektroniky,  5G, umelá inteligencia

Vlastné miesto vyhradil tým asociácie CTA v tomto roku aj technológiám v športe. Ani toto odvetvie sa nedá obísť a už dávno si v ňom výrobcovia inovatívnych technológií podávajú kľučky. Vidieť sa dali rôzne simulátory športov, ale aj zariadenia ktoré samotných športovcov sledujú a ich výkony hodnotia. Aj pri takom tenise, golfe alebo pri disciplínach s koňmi. No hlavným základom športových technológií sú stále nositeľné zariadenia, najčastejšie v podobe náramkov, ktorými sa to v LAS Vegas doslova hemžilo.

Stále väčší význam a uznanie si vo svete technológií získava i digitálna terapia, keďže posilňuje tradičné lekárske praktiky. V digitálnom svete ju možno deliť na klinické a neklinické zložky. Patria sem rôzne mobilné aplikácie či zdravotnícke príslušenstvo k smartfónom, ale aj účelové zariadenia. Napríklad pre zlepšovanie kvality spánku, uvoľnenie svalstva, vyčistenie hlavy, riešenia pre inzulínové liečby, či zariadenia s aplikáciami, ktoré vyhodnocujú a radia ako upraviť tlak.

Možnosti technológií sú teda naozaj široké, a práve vďaka takýmto jedinečným podujatiam akým je i CES 2018 sa aj my stávame rozhľadenou generáciou, ktorá má potenciál “urobiť pre nás všetkých lepší svet”.