Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci vyvinuli rýchly domáci test na meranie imunity voči ochoreniu COVID-19

Vedci vyvinuli rýchly domáci test na meranie imunity voči ochoreniu COVID-19
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nový inovatívny test vyvinutý výskumníkmi z MIT sľubuje, že ľuďom umožní rýchlo a jednoducho zmerať ich imunitu voči ochoreniu COVID-19. Test sleduje hladinu neutralizačných protilátok v kvapke krvi a pomáha človeku vyhodnotiť jeho náchylnosť na infekciu vírusom SARS-CoV-2.

Po očkovaní alebo infekcii vírusom SARS-CoV-2 sa meranie hladiny neutralizačných protilátok vo vzorkách krvi ukázalo ako užitočný spôsob kvantifikácie imunity človeka. Na meranie hladiny protilátok v danej vzorke krvi je tradične potrebné špecializované laboratórne vybavenie, ale na začiatku pandémie sa tím výskumníkov z MIT zaujímal o to, či by sa na rovnakú úlohu nedal vyvinúť jednoduchý domáci test.

Výskumníci sa zamerali na technológiu testov laterálneho toku, rovnaký systém, ktorý sa v súčasnosti používa v populárnych domácich rýchlych testoch na COVID-19. Na rozdiel od v súčasnosti dostupných rýchlych antigénových testov si však tento nový test protilátok vyžaduje malú vzorku krvi.

Na kvantifikáciu hladín protilátok v danej vzorke je okrem technológie testovania laterálneho toku potrebná aj aplikácia pre smartfóny.

Prototypová testovacia súprava predstavená v novej štúdii sa dodáva so zariadením na pichnutie do prsta na získanie kvapky krvi, ktorá sa potom prenesie do kvapkadla obsahujúceho špecifické činidlá. Tieto činidlá obsahujú vírusové proteíny SARS-CoV-2 označené mikroskopickými časticami zlata.

Ide o to, že protilátky vo vzorke krvi osoby budú interagovať s týmito zlatom označenými vírusovými proteínmi, takže keď sa kvapky zmiešanej vzorky umiestnia na testovací prúžok, tieto proteíny zachytené protilátkami sa rozsvietia pozitívne.

Klinické testovanie v priebehu niekoľkých mesiacov po očkovaní vakcínou COVID odhalilo, ako môže test poukázať na vzostup a pokles protilátkovej odpovede.

Tento test na protilátky, ktorý je o krok ďalej než len zobrazenie pozitívneho alebo negatívneho výsledku, by mal používateľom poskytnúť aj možnosť kvantifikovať ich imunitnú odpoveď. Výskumníci navrhujú, aby sa pomocou sprievodnej aplikácie pre smartfóny merala intenzita testovacej čiary, čo umožní kvantifikovať hladiny protilátok v danej vzorke.

Samozrejme, je dôležité poznamenať, že neutralizačné protilátky sú len jednou časťou komplexnej a mnohostrannej reakcie imunitného systému na vírusové infekcie. Hoci výskum v posledných rokoch účinne zistil, že hladiny protilátok sú slušným korelátom ochrany pred infekciou, táto metrika neposkytuje pohľad na ochranu pred závažným ochorením.

Test vyvinutý na MIT vyžaduje jedinú kvapku krvi a výsledky poskytuje približne za 20 minút.

Protilátkové odpovede často rýchlo klesajú v mesiacoch po očkovaní alebo prirodzenej infekcii, ale to neznamená, že človek nie je chránený pred závažným ochorením. Z tohto hľadiska bude nový test z MIT skutočne užitočný len v obmedzenom počte prípadov. Tím tvrdí, že hlavným cieľom použitia bude sledovanie imunitných reakcií u zraniteľných skupín obyvateľstva, ako sú osoby podstupujúce chemoterapiu alebo osoby trpiace autoimunitným ochorením.

Identifikácia týchto zraniteľných osôb s nízkou hladinou protilátok môže umožniť zavedenie ďalších vrstiev ochrany. Výskumníci sa v súčasnosti snažia nadviazať spoluprácu s výrobcom, aby mohol test uviesť na trh. Nová štúdia bola uverejnená v magazíne Cell Reports Methods.