Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Senzor z optického vlákna by mohol zabrániť vzniku preležanín

Senzor z optického vlákna by mohol zabrániť vzniku preležanín
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

U pacientov, ktorí zostávajú dlho na lôžku, sa môžu vytvoriť preležaniny, ktoré sa následne môžu stať potenciálne život ohrozujúcimi chronickými kožnými vredmi. Nový senzor by tomu mohol zabrániť pomocou technológie rozptýleného svetla.

Snímač, ktorý v súčasnosti vyvíja tím na Univerzite v Južnej Austrálii, pozostáva z tenkého a lacného optického vlákna, ktorého niekoľko kusov je zabudovaných do povrchu matraca postele. Pacient potom jednoducho leží na týchto vláknach, čo je menej rušivé nastavenie ako existujúce zariadenia na monitorovanie pacientov, ktoré sa musia nosiť na tele, a ktoré predstavuje menej problémov so súkromím ako v súčasnosti používané kamerové systémy na monitorovanie pacientov.

Svetlo vstupuje do každého optického vlákna na jednom konci a vychádza na druhom. Analýzou toho, ako je toto svetlo ovplyvnené jeho prechodom cez vlákno, ktorý sa mení pohybom pacienta, je možné zistiť, či sa daná osoba príliš dlho nehýbala. Navyše je možné sledovať aj srdcovú frekvenciu a frekvenciu dýchania pacienta, ktoré vytvárajú vlastné malé, ale zistiteľné pohyby tela.

„Senzor z optického vlákna, ktorý používame, je navrhnutý tak, že keď svetlo putuje zo vstupu na výstup, v skutočnosti sa pohybuje po mnohých rôznych cestách vo vnútri optického vlákna,“ povedal vedúci vedec Dr. Stephen Warren-Smith. „Všetky tieto cesty majú mierne odlišnú dĺžku, čo vedie k vytvoreniu komplexného svetelného obrazca na výstupe. Tento efekt je spôsobený optickou interferenciou, ktorá je veľmi podobná vzoru, ktorý vidíte, keď svietite laserovým ukazovadlom na stenu. Keď sa optické vlákno fyzicky zmení, napríklad ohnutím alebo natiahnutím, tento výstup sa pomerne rýchlo zmení, a preto sa dá použiť ako senzor“.

Dúfame, že po ďalšom vývoji by sa táto technológia mohla použiť na upozornenie zdravotných sestier na pacientov, ktorí zostali príliš dlho v jednej polohe a treba ich otočiť. Senzory by mohli upozorniť aj na zhoršujúce sa životné funkcie bez toho, aby museli byť pacienti napojení na elektródy, manžety alebo ventilátory.

„Nepretržité, nenápadné a lacné monitorovanie životných funkcií prostredníctvom snímačov zabudovaných do matraca je oveľa lepším riešením pre pacienta aj zdravotnú sestru,“ povedal Warren-Smith.

Výskum je opísaný v článku, ktorý bol nedávno uverejnený v magazíne Journal of Biomedical Optics.