Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Duálna terapia nabíja bunky na ničenie metastázujúcej rakoviny prsníka

Duálna terapia nabíja bunky na ničenie metastázujúcej rakoviny prsníka
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 3. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Využitie imunitného systému na boj proti rakovine je neustále sa vyvíjajúca oblasť lekárskej vedy, ale medzi najtvrdohlavejšie a najmenej reagujúce na imunologické terapie patrí metastatická rakovina prsníka. Teraz vedci našli spôsob, ako liečiť oblasti okolo nádorov rakoviny prsníka, ktoré sa rozšírili do kostí, vďaka čomu sú tieto sekundárne nádory náchylné na napadnutie imunitným systémom.

Bežné imunoterapie, čiže inhibítory kontrolných bodov imunity, zvyšujú aktivitu T-buniek na napadnutie rakoviny. Vedci z Lekárska fakulta Washingtonskej univerzity v St. Louis (WUSTL) namiesto toho použili dvojdielny prístup na nabitie buniek imunitného systému bojujúcich proti rakovine.

„Po rozšírení rakoviny prsníka do iných častí tela sa stáva mimoriadne ťažko liečiteľnou. Súčasné terapie sa ju môžu len pokúsiť spomaliť,“ povedala vedúca autorka Sheila A. Stewartová, profesorka bunkovej biológie a fyziológie na WUSTL. „Asi 70 % pacientov s metastatickým karcinómom prsníka má nádory, ktoré sa im rozšírili do kostí“.

„Naša štúdia naznačuje, že by sme mohli byť schopní použiť dve liečby. Jednu na senzibilizáciu mikroprostredia myeloidného nádoru na imunoterapiu a druhú na aktiváciu T buniek. A to na zacielenie na tieto kostné metastázy spôsobom, ktorý eliminuje nádor, zabraňuje návratu rakoviny a chráni proti úbytku kostnej hmoty v procese“.

Vo svojej štúdii na myšiach tím zistil, že blokovanie molekuly p38MAPK preprogramovalo oblasť nádoru tak, aby bola zraniteľnejšia voči útoku imunitných buniek (T buniek a makrofágov) a signálnych molekúl nazývaných ako protinádorové cytokíny. Potom pomocou terapie agonistom OX40, ktorý viaže a aktivuje T bunky, bol zmenšený nádor eliminovaný.

T bunky obkľúčili rakovinovú bunku (Zdroj: Wikimedia Commons).

Ideálny tandem bojujúci proti rakovine vznikol zvýšením aktivity T buniek a makrofágov. Zvýšená aktivita tiež umožnila dlhodobú imunologickú pamäť, pretože makrofágy naďalej ukazovali T bunkám rozpoznateľné fragmenty mŕtvych nádorových buniek nazývaných ako rakovinové antigény, čo zaisťovalo, že T bunky rýchlo napadli a zabili akýkoľvek nový rast.

Povzbudivé je, že všetky myši, ktoré dostali dvojitú terapiu, boli živé a bez nádoru 80 dní po liečbe. Tie, ktoré dostali len jednu z týchto dvoch terapií, mali 50% mieru prežitia po 60 dňoch.

„Ak sme sa zamerali na mikroprostredie, aby bolo citlivejšie na T bunky a súčasne stlačili plyn pre T bunky, všetky myši boli zbavené metastatických nádorov,“ povedala Stewartová. „Ak by sme sa po dvoch týždňoch vrátili a myšiam znova napadli tie isté nádorové bunky, ich imunitný systém by tieto bunky tiež mohol vyčistiť. Zdá sa, že ich imunitný systém si vyvinul dlhodobú pamäť a vedel zaútočiť na vracajúce sa rakovinové bunky. Myši vyzerajú, akoby boli v podstate očkované proti rakovine“.

Práve teraz sú tri typy agonistov OX40 vo fáze 2 klinických štúdií na liečbu rakoviny, vrátane rakoviny prsníka. Vedci skúmajú inhibítory p38MAPK v štúdiách na reumatoidnú artritídu a chronickú obštrukčnú chorobu pľúc.

„Dúfame, že naša štúdia zaujme spoločnosti, ktoré vyrábajú tieto lieky, aby sme mohli pracovať na vývoji klinickej štúdie, ktorá by mohla preskúmať túto stratégiu u pacientov,“ povedala Stewartová.

Štúdia bola nedávno publikovaná v magazíne Cancer Discovery.