Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bola vykonaná prvá úspešná robotická transplantácia pečene

Bola vykonaná prvá úspešná robotická transplantácia pečene
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 7. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vzrušujúcim krokom vpred v oblasti chirurgie je prvá transplantácia pečene vykonaná robotom, ktorá sa úspešne uskutočnila v USA. Kliniky pritom plánujú rozšíriť používanie tohto inovatívneho postupu.

Muž vo veku 60 rokov, ktorý potreboval transplantáciu v dôsledku rakoviny pečene a cirhózy spôsobenej hepatitídou C, podstúpil operáciu vykonanú moderným strojom, zatiaľ čo hlavný chirurg riadil pohyby robota z neďalekej konzoly.

„Transplantácia bola úspešná: Pacient sa zotavil bez akýchkoľvek chirurgických komplikácií,“ uviedol transplantačný chirurg Dr. Adeel Khan, ktorý viedol tím chirurgov z Lekárskej fakulty Washingtonskej univerzity v St. Louis v nemocnici Barnes-Jewish.

Príjemca mesiac po operácii pohodlne chodil a chcel sa vrátiť ku golfu a plávaniu. Tradične by trvalo približne šesť týždňov, kým by sa pacient mohol pohybovať bez nepríjemných pocitov.

Nemocnica sa zamerala na vývoj tejto špičkovej technológie s cieľom minimalizovať invazívnosť chirurgických zákrokov a následne zabezpečiť oveľa lepší čas zotavenia a výsledky pre pacientov. Chirurgovia s použitím robotického systému dokončili viac ako 30 transplantácií obličiek a ďalších zákrokov týkajúcich sa žlčových ciest, pankreasu a žalúdka, ale toto je ich prvá transplantácia pečene.

„Transplantácia pečene je jednou z najzložitejších operácií v brušnej dutine a pre dosiahnutie dobrých výsledkov je veľmi závislá od špecializovaného tímu,“ povedal doktor Khan.

Tradične chirurg vykonáva 7,6 až 10 centimetrový vertikálny rez a 30 až 41 centimetrový horizontálny rez pod hrudným košom, aby odstránil chorú pečeň a nahradil ju zdravým darovaným orgánom. Vzhľadom na povahu zákroku, ktorý môže zahŕňať nadmerné krvácanie a vyžaduje si jemné zošitie malých ciev, sa predpokladalo, že je príliš náročné vykonať ho menej invazívnym spôsobom.

Transplantačný chirurg Dr. Adeel Khan ovláda chirurgického robota.

Robotická chirurgia to všetko mení. Počas tejto úspešnej transplantácie bolo vykonaných niekoľko 1,3 centimetrových rezov a jeden 15 centimetrový vertikálny rez medzi brušnými svalmi, ktorý umožnil odstránenie pečene. Chirurg sediaci neďaleko pri obrazovke s ovládačmi podobnými joysticku ovládal nástroje robota. Obrazovka, ktorá zobrazovala miesto operácie vo vysokom rozlíšení v 3D, umožnila presnejšiu a zložitejšiu operáciu ako tradičné metódy.

Transplantácia trvala niečo vyše osem hodín, ale chirurgovia veria, že čas sa skráti, keď sa tento postup stane bežnejším na operačných sálach.

„Transplantácia pečene je najťažšou z brušných orgánov, pri ktorej sa uvažuje o minimálne invazívnom prístupe vzhľadom na náročnosť odstránenia zlyhávajúcej pečene a úspešnej implantácie nového orgánu,“ povedal Dr. William Chapman, riaditeľ oddelenia všeobecnej chirurgie Washingtonskej univerzity. „Budú potrebné ďalšie skúsenosti s touto technikou, aby sa zistil rozsah výhod transplantácie pečene ako minimálne invazívneho prístupu“.

Očakáva sa, že so školeniami a zavádzaním tejto technológie v celej krajine pôjde čoskoro pod nôž robotického chirurga oveľa viac pacientov.

„Na transplantačnej službe máme päť chirurgov, ktorí robia robotické operácie, a tento počet sa do konca leta zvýši na sedem,“ povedal Khan. „Od začiatku nášho programu sme mentorovali viac ako 30 transplantačných centier v celej krajine pri budovaní ich vlastných úspešných robotických programov. Transplantačné tímy z iných centier prichádzajú pozorovať náš proces a my navštevujeme aj ich pracoviská a poskytujeme im poradenstvo pri rozvíjaní ich zručností“.

Nie je prekvapením, že sa skúma aj potenciál umelej inteligencie na ovládanie strojov, čo môže byť ďalšou hranicou pokroku v robotickej chirurgii.