Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológia bezdrôtového nabíjania zvyšuje účinnosť na dlhé vzdialenosti

Technológia bezdrôtového nabíjania zvyšuje účinnosť na dlhé vzdialenosti
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 8. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prijatie technológie bezdrôtového nabíjania bolo pomerne pomalé, ale mohlo by sa zrýchliť, ak by fungovala na dlhšie vzdialenosti. Teraz inžinieri z fínskej univerzity Aalto vyvinuli nový systém, ktorý umožňuje efektívnejší bezdrôtový prenos energie na oveľa väčšie vzdialenosti.

V súčasnosti bezdrôtové nabíjanie vyžaduje, aby bolo zariadenie ponechané na nabíjacej podložke alebo v doku, čo nie je oveľa lepšie ako káblové nabíjanie. Konečným cieľom bezdrôtového nabíjania by bolo miesto, kde už nemusíme ani myslieť na nabíjanie našich zariadení, jednoducho by sa nabíjali bezdrôtovo, keď sme v našich domovoch. Je to rovnaký spôsob, ako nemusíme pripájať telefóny, aby sme mohli prijímať dáta, pretože Wi-Fi sa o to postará bez toho, aby sme na to mysleli.

Problém je však v tom, že účinnosť bezdrôtového nabíjania veľmi rýchlo klesá so zväčšujúcou sa vzdialenosťou medzi vysielačom a prijímačom a žiarenie z vysielacej a prijímacej cievky ruší prenos. V novej štúdii teda tím z univerzity Aalto vyvinul novú dynamickú teóriu bezdrôtového nabíjania, ktorá im umožňuje zvýšiť efektivitu na dlhšie vzdialenosti.

Tím testoval nápad pomocou dvoch slučkových antén, z ktorých každá má šírku 7,2 centimetra. Vyladením prúdov v anténach dokázali potlačiť radiačný odpor v slučkách a zvýšiť tak účinnosť. Dokonca aj pri umiestnení 18 centimetrov od seba zostala účinnosť prenosu energie vysoká až nad 80 %.

Výskumníci postavili dve cievky, každú s priemerom 7,2 cm, a prinútili ich prenášať energiu na vzdialenosť 18 cm s až 80% účinnosťou.

„Chceli sme vyvážiť efektívny prenos energie so stratou žiarenia, ku ktorej vždy dochádza na dlhšie vzdialenosti,“ povedal Nam Ha-Van, hlavný autor štúdie. „Ukazuje sa, že keď prúdy v slučkových anténach majú rovnaké amplitúdy a opačné fázy, môžeme zrušiť stratu žiarenia, čím sa zvýši účinnosť“.

Výskumníci tvrdia, že nová technika im umožňuje analyzovať, teoreticky aj prakticky, akýkoľvek bezdrôtový systém prenosu energie. To im umožňuje optimalizovať daný bezdrôtový systém tak, aby sa maximalizovala jeho účinnosť. To by mohlo pomôcť nastoliť lepšiu užitočnosť zariadení v budúcnosti, ktoré by sa efektívne samostatne nabíjali vzduchom bez toho, aby potrebovali na to účelové miestnosti.

Výskum bol nedávno publikovaný v magazíne Physical Review.