Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mikroihlová náplasť spolu s ultrazvukom pomáhajú likvidovať akné

Mikroihlová náplasť spolu s ultrazvukom pomáhajú likvidovať akné
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 8. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Novo vyvinutá mikroihlová náplasť môže priniesť novú nádej ľuďom, ktorí sa snažia udržať svoje akné pod kontrolou. Namiesto používania antibiotík toto zariadenie uvoľňuje nanočastice, ktoré zabíjajú baktérie spôsobujúce akné, keď sú aktivované vystavením ultrazvuku.

Akné sa zvyčajne vyskytuje, keď nadmerná sekrécia kožného mazu upcháva chlpové folikuly. Tým sa vytvára mikroprostredie s nízkym obsahom kyslíka, v ktorom sa darí baktériám Propionibacterium acnes. Folikul sa tak nakazí a zapáli, čím vznikne vyvýšený červený pupienok.

Zatiaľ čo perorálne alebo lokálne aplikované antibiotiká v niektorých prípadoch pomáhajú, nefungujú u každého. Môžu navyše spôsobiť nežiaduce vedľajšie účinky a baktérie si na ne časom vytvoria rezistenciu, čím sa zníži ich terapeutický účinok.

Tím z Hongkongskej univerzity pod vedením profesora Kelvina Yeunga, ktorý hľadal výkonnejšiu alternatívu, vyvinul špeciálnu mikroihlovú náplasť.

Mikroihlové náplasti majú vo všeobecnosti formu malých polymérových plátov s radom malých, ostrých, liekmi naplnených hrotov na ich spodnej strane. Keď sa náplasť pritlačí k telu, tieto mikroihly bezbolestne preniknú do vrchnej vrstvy kože. Potom sa neškodne rozpustia a uvoľnia svoj farmaceutický náklad do tela.

V prípade tejto konkrétnej náplasti hroty obsahujú nanočastice materiálu známeho ako kovovo-organická konštrukcia na báze zinku. Keď sa tieto nanočastice uvoľnia do kože infikovanej baktériami P. acnes, oblasť sa vystaví pulzom ultrazvuku. To spôsobuje, že nanočastice produkujú chemikálie nazývané ako reaktívne formy kyslíka, ktoré zabíjajú baktérie.

Schéma mikroihlovej / ultrazvukovej liečby akné.

V testoch vykonaných na myšiach postačovalo 15 minút ultrazvukovej stimulácie na vyhubenie 99,73 % baktérií P. acnes v pupienkoch liečených mikroihlovou náplasťou. A navyše sa zistilo, že ióny zinku uvoľnené nanočasticami pomohli spustiť existujúce fibroblasty, čo sú bunky spojivového tkaniva, aby začali opravovať pokožku.

„Nová mikroihlová náplasť umožňujúca generovanie reaktívnych foriem kyslíka po ultrazvukovej stimulácii, ktorá sa považuje za neantibiotický a transdermálny prístup, môže nielen účinne riešiť infekciu vyvolanú baktériami P. acnes, ale tiež uľahčuje opravu kože v dôsledku uvoľňovania iónov zinku,“ povedal Yeung. „Vzhľadom na špecifický mechanizmus zabíjania reaktívnymi formami kyslíka veríme, že tento dizajn je tiež schopný riešiť iné kožné infekcie vyvolané hubami, parazitmi alebo vírusmi“.

Výskum je opísaný v článku, ktorý bol nedávno publikovaný v magazíne Science Advances.