Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sprej bez liečiv zabráni infekcii zachytením vírusov v nose

Sprej bez liečiv zabráni infekcii zachytením vírusov v nose
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 10. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nikto nechce dostať infekciu dýchacích ciest, ako je ochorenie COVID-19 alebo chrípka, ale vakcíny nie sú stopercentne účinné a neustále užívanie preventívnych liekov môže byť problematické. Práve tu môže pomôcť špeciálny nosový sprej, ktorý preukázateľne zabraňuje takýmto ochoreniam, zatiaľ u myší, a to bez použitia liečiv.

Respiračné vírusy sa zvyčajne dostávajú do nášho tela v kvapôčkach, ktoré infikovaní ľudia vydychujú a vdychujú nosom. Tieto vírusy pokračujú v rozmnožovaní, pričom infikujú bunky vystielajúce naše nosové priechody. Keď následne kýchneme alebo dokonca len vydýchneme, ich potomstvo sa vylúči v kvapôčkach tekutiny a infikuje ďalších ľudí.

V snahe zachytiť a neutralizovať vírusy v nose sa vedci z nemocnice Brigham and Women's Hospital patriacej Harvardovej univerzite obrátili na americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). Konkrétne hľadali zložky, ktoré sa predtým používali v nosových sprejoch schválených FDA, alebo ktoré FDA dala na zoznam Všeobecne uznávané ako bezpečné.

Výsledná látka je známa ako Sprej na zachytávanie a neutralizáciu patogénov (Pathogen Capture and Neutralizing Spray - PCANS) a neobsahuje žiadne lieky. Namiesto toho sprej vytvorí gél, ktorý vystiela vnútornú stranu nosa. Tento gél síce neovplyvňuje dýchanie používateľa, ale zachytáva všetky vírusy alebo baktérie, ktoré sa následne vdýchnu do nosa, a znehybňuje ich, kým nezomrú.

 

V laboratórnych testoch sprej ochránil myši pred myšou adaptovanou formou vírusu chrípky H1N1, aj keď bol tento vírus podaný v 25-násobnej smrteľnej dávke. Navyše sa hladina vírusu v pľúcach zvierat znížila o viac ako 99,99 % v porovnaní s kontrolnou skupinou myší, ktoré neboli ošetrené. Sprej sa udržal v nosoch hlodavcov až osem hodín a bol účinný pri blokovaní infekcie najmenej štyri hodiny.

Hoci PCANS ešte nebol testovaný na ľuďoch, bol použitý v 3D vytlačenom modeli ľudského nosa, kde zachytil dvakrát viac kvapiek obsahujúcich mikróby ako samotný hlien.

„Zablokoval a neutralizoval takmer 100 % všetkých testovaných vírusov a baktérií vrátane chrípky, SARS-CoV-2, RSV, adenovírusu, K pneumónie a ďalších,“ povedal Dr. John Joseph, hlavný autor štúdie.

Výskum je opísaný v článku, ktorý bol nedávno uverejnený v magazíne Advanced Materials. A ak trpíte alergiami, vedci majú pre vás dobrú správu. Veria totiž, že sprej by sa jedného dňa mohol používať aj na každodenné zachytávanie a neutralizáciu alergénov.