Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nástup Chrome OS pokračuje s odnímateľným notebookom 2v1 od HP

Nástup Chrome OS pokračuje s odnímateľným notebookom 2v1 od HP
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 4. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ubehlo len niekoľko dní, kedy spoločnosť Acer oznámila uvedenie prvého tabletu s operačným systémom Chrome OS a už je tu ďalšie mobilné zariadenie, ktoré pobeží na tomto softvéri pre počítače od spoločnosti Google. Tentoraz je to notebook s odnímateľným displejom od spoločnosti HP, ktorý nesie označenie Chromebook x2.

Výhoda nového Chromebook x2 je najmä to, že sa dá jednoducho prepínať medzi režimom tabletu a notebooku. To je aj to, čo priamo podporuje operačný systém Chrome OS, obzvlášť v terajšej podobe, kedy sa na ňom dajú spúšťať aj Android aplikácie pre dotykový displej.

Zariadenie Chromebook x2 v režime tabletu s odpojeným displejom váži 735 gramov a jeho hrúbka je 8,2 milimetra. S pripojením časti s klávesnicou sa váha zdvihne na 1424 gramov a zariadenie sa rozšíri na 15,3 milimetra. Batéria by mala na jedno nabitie vydržať až 10 hodín. Dotykový displej s uhlopriečkou 12,3 palca má rozlíšenie 2 400 x 1 600 pixlov a pre vybrané modely je k dispozícii aj citlivé dotykové pero.

Notebook 2v1 HP Chromebook x2 s operačným systémom Chrome OS.

Po hardvérovej stránke je Chromebook x2 osadený mobilnými procesormi Intel a až 8 GB pamäte RAM. Kapacita vnútorného úložiska je 32 GB a dá sa rozšíriť pomocou prídavnej pamäťovej karty. O zvuk sa postarajú dva reproduktory, ktoré vyladila spoločnosť Bang & Olufsen. Na zariadení nájdeme aj dve kamery, jednu vpredu, druhú vzadu a potešia aj dva porty USB-C či slot pre pamäťové karty.

Zariadenie Chromebook x2 v režime tabletu s odpojeným displejom váži 735 gramov a jeho hrúbka je 8,2 milimetra. S pripojením časti s klávesnicou sa váha zdvihne na 1424 gramov a zariadenie sa rozšíri na 15,3 milimetra.

Vďaka operačnému systému Chrome OS môžu používatelia využiť to najlepšie z oboch svetov. Čiže obrovský ekosystém Android aplikácií a plný webový prehliadač so všetkými výhodami Chrome OS, ako je bezpečnosť bez nutnosti antivírusového programu alebo zálohovania dát, či pravidelné aktualizácie.

Nový HP Chromebook x2 sa začne predávať od 10. júna za cenu 599,99 dolárov.

Po hardvérovej stránke je Chromebook x2 osadený mobilnými procesormi Intel a až 8 GB pamäte RAM. Kapacita vnútorného úložiska je 32 GB a dá sa rozšíriť pomocou prídavnej pamäťovej karty.