Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrický bicykel s inteligentnou asistenciou šliapania do pedálov

Elektrický bicykel s inteligentnou asistenciou šliapania do pedálov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Bicykel môže byť ideálnym dopravným prostriedkom v meste, ktorý ušetrí peniaze a je aj šetrný k životnému prostrediu. No asi málokto by chcel do práce prísť zadychčaný a spotený. Našťastie existujú elektrické bicykle s asistenčným systémom šliapania do pedálov, no tie sú zase finančne nákladné. Belgická spoločnosť Cowboy sa preto rozhodla vytvoriť cenovo dostupný elektrický bicykel, ktorý poskytne elektrickú pomoc vtedy, keď je to potrebné.

Elektrický bicykel Cowboy sa môže pochváliť elektromotorom s inteligentným systémom asistencie šliapania do pedálov. Ten aktivuje elektrickú pomoc v moment prvého zošliapnutia pedálu, aby počiatočnej akcelerácii poskytol dostatočnú silu. Taktiež uľahčuje jazdu pri stúpaní do kopcov. Keď zabudované senzory zistia, že jazdec celkom bez problémov šliape alebo v prípade jazdy z kopca sa motor deaktivuje a nechá jazdca samého šliapať do pedálov.

Elektrický bicykel Cowboy sa môže pochváliť elektromotorom s inteligentným systémom asistencie šliapania do pedálov.

Batéria s kapacitou 252 Wh sa dá odomknúť z rámu pod sedlom a vytiahnuť. Používateľ si ju tak môže jednoducho nabiť v kancelárii, doma alebo kdekoľvek sa práve nachádza a má prístup k elektrickej zásuvke. Plne nabitá batéria by mala poskytnúť bicyklu dojazd do vzdialenosti zhruba 50 kilometrov. Doba nabíjania na plnú kapacitu je udávaná na 2,5 hodiny. Na prednej strane horného rámu bicykla sa nachádza indikátor stavu batérie, aby ho mal jazdec pekne na očiach.

K dispozícii je samozrejme aj sprievodná mobilná aplikácia pre operačné systémy iOS a Android, ktorá umožní bezdrôtové spojenie s elektrickým bicyklom. Prostredníctvom nej si jazdec môže bicykel uzamknúť, má prehľad o štatistikách jazdy a môže využiť zabudovanú navigáciu a sledovanie trasy cez GPS.

Plne nabitá batéria by mala poskytnúť bicyklu dojazd do vzdialenosti zhruba 50 kilometrov. Namiesto klasickej reťaze má elektrický bicykel Cowboy prevodový remeňový pás.

Bicyklu Cowboy nechýba predné a zadné osvetlenie, pričom brzdové svetlo sa aktivuje pri použití hydraulických bŕzd. Namiesto klasickej reťaze tu nájdeme prevodový remeňový pás. Celé elektrické „približovadlo“ pritom váži len 16 kilogramov vrátane batérie.

Výrobca sa rozhodol začať s predajom svojho elektrického bicykla Cowboy na domácej pôde, keďže Belgicko sa považuje za tretí najväčší trh s bicyklami v Európe. Cena bola stanovená na 1 790 EUR, čo je za elektrický bicykel v podstate prívetivá suma, no ohľadom dostupnosti v iných krajinách sa spoločnosť vyjadrila: „zatiaľ nie“.

K dispozícii je samozrejme aj sprievodná mobilná aplikácia pre operačné systémy iOS a Android, ktorá umožní bezdrôtové spojenie s elektrickým bicyklom.