Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

OLED LG C8 s kryštálovo čistým obrazom a umelou inteligenciou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 7. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Taká príroda, najmä v lete, ponúka nádherné, sýte farby. Možno podobné, ako niekedy zobrazovali plazmové či CRT televízory. Je to už dosť rokov, čo sa vytratili z tohto sveta, no plnohodnotnú náhradu až donedávna nemali. Určite by schovali do vrecka aj tie najlepšie LED LCD televízory. Našťastie sa však juhokórejským vývojárom podarilo vytvoriť OLED panely novej generácie, ktoré sa kvalitou obrazu dokážu s niekdajšími technológiami plne porovnávať. Dnes sa preto na jeden OLED televízor pozrieme.

Juhokórejská spoločnosť LG je známa aj tým, že sa už dlhé roky venuje výrobe a vývoju OLED panelov pre televízory rôznych výrobcov. Najväčšou výhodou v porovnaní s klasickými LCD panelmi je pritom verné zvýraznenie čiernej farby, a to aj bez podsvietenia, ktoré je súčasťou väčšiny LED televízorov a z čiernej robí vlastne šedú.

OLED technológia však obrazu zaistí vysoký kontrast pre všetky farebné hĺbky, vďaka čomu vyniknú aj detaily a textúry. Túto inováciu nájdeme aj v 4K televízoroch z modelového radu LG C8.

„Toto nám vlastne umožňuje viac ako 8 miliónov pixlov, každý s vlastným nastavením jasu a tým pádom vidíme čiernu vo všetkých jej odtieňoch a pôsobí prirodzene,“ hovorí pán Michal Borovička, NAY.

C8mička sa pritom môže pochváliť množstvom technológií pre spracovanie obrazu. Na vykresľovanie obrazu pri HDR 10 a HLG Pro používa patentovaný algoritmus. Ten zabezpečí to, že každý druh obsahu sa vďaka dynamického mapovaniu tónov, pre každú snímku, zobrazí vo vysokom jase. K dispozícii sú pritom aj filmármi obľúbené technológie.

„Technológia Dolby Vision nám zabezpečuje napríklad pri sledovaní dvojhodinového filmu samostatné spracovanie viac ako 170 000 snímok. Pri vývoji tohto televízora vývojári LG oslovili aj hollywoodske štúdio Technicolor, ktoré sa vlastne postaralo o spracovanie obrazu pomocou technológie Advanced HDR.“

Samotný OLED panel sa podarilo stenčiť až do takej miery, že ak sa používateľ rozhodne televízor umiestniť na stenu, pôsobí skôr ako plátno v kine. Zážitok zo sledovania obľúbeného filmu, či seriálu, umocní aj podpora zvukového systému Dolby Atmos.

„Sprostredkováva zvuk 360 stupňov bez akýchkoľvek prídavných reproduktorov. Čiže máme pocit ako keby sme boli priamo v strede diania a zvuk nás prakticky obklopuje dokonca aj zhora.“

OLED LG C8 s kryštálovo čistým obrazom a umelou inteligenciou.

Nový inteligentný procesor Alpha 9 sa postará o to, aby sa živé a verné farby stíhali vykresľovať plynule, bez trhania, aj v rýchlych akčných scénach, či počas športových prenosov. Okrem toho stojí aj za podporou umelej inteligencie ThinQ. Používateľ tak môže využívať jej rozsiahle služby, prostredníctvom pribaleného diaľkového ovládača so zabudovaným mikrofónom.

„Vieme kedykoľvek televízoru zadávať hlasové príkazy. Umožňuje nám vyhľadávať napríklad vo fotogalérii. Umelá inteligencia umožňuje takisto sa televízoru pýtať priame otázky, ako napríklad aké bude počasie. Umožňuje nám dokonca vyhľadať reálne postavy z filmu, kompletné filmografie a takto sa vlastne zážitok zo sledovania televízie stáva naozaj veľmi silným.“

Nezabudlo sa ani na už štandardné funkcie SMART televízorov, ktoré sprostredkuje operačný systém webOS.

„Tieto nám umožňujú využívať všetky dostupné funkcie, ako napríklad vstavené prehliadače, či už Netflix, YouTube a iné webové služby. Zároveň nám umožňuje jednoducho párovať mobilný telefón a vďaka aplikácii LG, ktorá sa priamo nainštaluje do mobilného telefónu, tak vieme bez problémov zdieľať fotografie a videá.“

Napriek najvyspelejším technológiám je prevádzka televízora stále úsporná. Nízku spotrebu elektrickej energie pritom potvrdzuje aj zaradenie do energetickej triedy A.

„Samotná spotreba televízora sa pohybuje na úrovni 113 wattov, čo sa dá vlastne prirovnať ku klasickej starej 100 wattovej žiarovke,“ dodáva pán Michal Borovička, NAY.

OLED televízory z modelového radu C8 sú teda kombináciou moderných technológií pre spracovanie obrazu a zvuku a prvkov umelej inteligencie. To z nich vytvára multimediálne centrum, ktoré môže do pohodlia obývačky preniesť filmový zážitok s inovatívnou možnosťou hlasového ovládania.

(Toto produktové video vzniklo v spolupráci so spoločnosťou NAY a daný produkt si môžete zakúpiť TU.)