Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Corning Gorilla Glass 6 ešte účinnejšie ochráni displej smartfónu

Corning Gorilla Glass 6 ešte účinnejšie ochráni displej smartfónu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 7. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ochranné sklo Corning Gorilla Glass pokrýva displeje smartfónov od rôznych výrobcov, či už sú to modely od Apple, Samsungu alebo mnohých ďalších. Po dvoch rokoch prichádza nová verzia skla s označením Gorilla Glass 6, ktoré je odolnejšie ako kedykoľvek predtým, pričom dokáže prežiť až 15 po sebe idúcich pádov z výšky jedného metra.

Samozrejme, že tento údaj vychádza z priemyselného testu a počet úspešných pádov je spriemerovaný, takže v praxi sa môže líšiť. Dôležité je však to, že pokiaľ vám smartfón nebodaj vykĺzne z ruky, jeho displej by mal byť lepšie ochránený ako tomu bolo s minulou generáciou skla. Výrobca zatiaľ nepotvrdil, ktoré značky telefónov budú používať nové sklo, no ak to nebudú ešte nevydané vlajkové lode pre tento rok, určite bude už súčasťou niektorých z top smartfónov pre rok 2019.

Podľa vyjadrenia spoločnosti Corning je ochranné sklo Gorilla Glass 6 vytvorené z úplne novej kompozície skla, ktorá môže byť chemicky zosilnená tak, aby poskytla výrazne vyššiu úroveň kompresie ako sa dá so sklom Gorilla Glass 5. Okrem toho pridaná kompresia pomáha zvyšovať v priemere pravdepodobnosť prežitia skla pri väčšom počte pádov.

Nová verzia skla Gorilla Glass 6 je odolnejšia ako kedykoľvek predtým, pričom dokáže prežiť až 15 po sebe idúcich pádov z výšky jedného metra.

Chemické zosilnenie zahŕňa proces výmeny iónov, kedy sa veľké ióny pri extrémnej teplote zhlukujú natesno na povrchu skla a kompresia nastáva vtedy, keď sa sklo ochladzuje naspäť. Ochranné sklo Gorilla Glass 6 je pritom viac ako dvojnásobne odolnejšie ako staršie Gorilla Glass 5, čo sa týka odolnosti pri viacerých nárazoch. Prieskum od spoločnosti Corning uvádza, že používateľom v priemere spadne smartfón sedemkrát za rok, pričom polovica týchto pádov je z výšky viac ako jeden meter. Výrobca zároveň potvrdil, že odolnosť voči poškriabaniu je na rovnakej úrovni ako pri skle Gorilla Glass 5.

Ochranné sklo Gorilla Glass 6 je vytvorené z úplne novej kompozície skla, ktorá môže byť chemicky zosilnená tak, aby poskytla výrazne vyššiu úroveň kompresie.