Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Malý elektrický šibal sa nezľakne ani najmenšieho parkovacieho miesta

Malý elektrický šibal sa nezľakne ani najmenšieho parkovacieho miesta
Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
23. 7. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vďaka prvotnému veľkému úspechu Tesly začali brať ľudia elektromobily serióznejšie, a aj výrobcovia zacítili nový vietor, vďaka čomu môžeme vidieť na trhu nové elektromobily, dokonca od najprestížnejších značiek. Ceny sú však vďaka cene batérii stále vysoké a dojazd nie je to, čím by sa dalo veľmi chváliť. Vznikajú teda okrem luxusných vozidiel aj veľmi maličké, cenovo dostupnejšie, modely určené špeciálne pre mestá. Jedným z nich je aj ELI Zero.

Tento dvojmiestny elektromobil s dĺžkou len 1,6 metra a šírkou len 1380 milimetrov zaparkujete naozaj hocikde. Popravde aj dva vedľa seba na jedno parkovacie miesto. Konštrukciu zvolil výrobca hliníkovú, aby čo najviac zvýšil dojazd. Na odľahčenie použil aj špeciálnu bezrámovú konštrukciu dverí. Kombináciou 3D tvrdeného skla a termoplastov získal nárazu odolné dvere, ktoré inak vyzerajú veľmi „vzdušne“ a ľahko.

Konštrukcia tohto dvojsedadlového drobca umožňuje prakticky dokonalý výhľad. Výrobca uvádza že je to až 270°, teda ak nerátame pohľad do spätných zrkadiel. Priemer otáčania je vďaka špeciálnemu osadeniu predných kolies len niečo cez 7 metrov. Pre porovnanie, napríklad Škoda Yeti či Mercedees Benz E Cabrio potrebujú na otočenie o 360° celých 10,5 metra. Teda o jeden cestný pruh viac.

Mestský elektromobil ELI Zero.

Elektromobil Eli Zero sa snaží svojho vlastníka rozmaznávať aj funkciou Driver Proximity Alert. Čo znamená, že v prípade blízkosti vodiča auto automaticky pripraví celý systém na štart a vodič po nastúpení môže prakticky okamžite vyraziť. Po ceste zasa využije adaptívny tempomat na pohodovú jazdu bez zbytočného sústredenia sa na rýchlosť. No rýchlosť Zero dokáže vyvinúť maximálnu len okolo 50 km/h, takže tak bláznivé to zasa nebude. Dojazd je tiež, oproti jeho fosílnym bratom, celkom malý a to okolo 150 kilometrov.

Mestský elektromobil ELI Zero.

Avšak v meste zrejme naozaj viacej nepotrebujete. Podobné autá v benzínovej verzii sa často objavujú v krivolakých uličkách starých talianskych miest, kde okrem problematického parkovania, je aj problém vôbec prejsť. Avšak poďme naspäť k údajom. Batérie sú lithium-ion od Samsungu a stráži ich technológia Advanced Battery Management System. Elektromotor je umiestnený pri zadnej náprave a samozrejmosťou je aj rekuperácia energie z brzdenia.

Na záver treba pripomenúť aj fakt, že moderné veľkomestá sa snažia zbaviť áut so spaľovacími motormi a postupne ich vykazujú do okrajových častí. Autá ako ELI Zero budú onedlho prakticky jediné, ktoré prežijú takéto tvrdé regulácie. A možno sa práve blíži ich čas.

Mestský elektromobil ELI Zero.