Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rapael: Kompletná výbava pre uľahčenie rehabilitácie končatín

Rapael: Kompletná výbava pre uľahčenie rehabilitácie končatín
Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
2. 8. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Neofect nasadla na novú vlnu možností súčasného technologického sveta a vytvorila hneď štvoricu zariadení, ktoré dokáže zrýchliť a uľahčiť rehabilitáciu. Najdôležitejšia pri rehabilitácii je totižto pevná vôľa. Predsa len ste po úraze, či operácii a veci, ktoré ste zvládali bez problémov, teraz neviete urobiť. A aj to zlepšovanie sa vizuálne veľmi ťažko meria. Avšak ak do hry zapojíte elektronické senzory a hry, výsledky sú hneď ľahšie merateľné.

Ako prvé spomeňme Rapael Smart Glove. Čo je v podstate akási plastová rukavica, ktorú si nasadíte na rehabilitujúcu ruku. Zariadenie sníma presnú polohu vašej ruky v priestore, ako aj presnú polohu každého jedného prsta. V počítači potom skúsený pracovník, či teda doktor, spustí jednoduchú hru, ktorej hlavným cieľom je rukou niečo uchopiť, či stlačiť. Výsledky získané z cvičenia sa ukladajú a časom sa dajú porovnávať. Podľa krivky je potom jednoznačne vidieť, či v liečbe nastáva progres.

Rapael Smart Kids sa na Smart Glove podobá hlavne umiestnením. Avšak nekopíruje celú ruku, ale je umiestnený len na zápästí a okolo dlane. Následne dokáže slúžiť ako ovládač na hru a dieťa si vďaka tomu hravo zlepšuje svoju motoriku.

Rapael Smart Glove.

Tretím rehabilitačným zariadením je Rapael Smart Board. Toto zariadenie je určené pre rehabilitáciu po zranení ramenného kĺbu. Má podobu dosky s dvoma osami pohybu. Niečo ako 3D tlačiareň. Na jednom z ramien je špeciálny držiak pre ruku. Tá sa uchytí okolo predlaktia a dlaňou sa uchopí ovládacia rukoväť. Potom už len pacient hýbe rukou tak, ako to od neho vyžaduje program. Odchýlka od optima sa zaznamenáva a neustále porovnáva pre zistenie progresu. Hry sú v tomto prípade viac zamerané na kreslenie, či presúvanie predmetov po virtuálnom stole. Nájde sa tu však aj stolný tenis.

Rapael Smart Board.

Posledným zariadením je Rapael Pegboard. Tu už ide o komplexnejší prístroj, ktorý sa už nezameriava len na rehabilitáciu končatín, ale aj na vizuálnu a zvukovú pamäť. Prístroj je v podobe akejsi dosky s presnou mriežkou otvorov. Tie sú podsvietené rôznymi farbami. Po rozsvietení farby sa do konkrétnych otvorov vkladajú farebné valčeky, presne podľa farby ktorá svieti. Aplikácia vyhodnocuje rýchlosť, akou bol daný výsledok dosiahnutý a samozrejme aj chybovosť.

Zdravý človek má tisíce želaní, ale chorý len jedno, tak aby sa z toho jedného želania stalo opäť tisíc, je možno dobré zvážiť niektorý zo spomenutých výrobkov od spoločnosti Neofect.

Rapael Pegboard.