Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Cyklistická vesta B'Safe s airbagom sa pri nehode okamžite nafúkne

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 1. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Podľa francúzskej firmy Helite sa približne 40 percent vážnych zranení pri nehodách cyklistov týka hrudníka a 25 percent zahŕňa oblasť chrbtice. To bol aj dôvod, prečo vývojári vytvorili cyklistickú vestu B'Safe, v ktorej je zabudovaný ochranný airbag.

Cyklistická vesta B'Safe bola prezentovaná na výstave CES 2019. Skladá sa z dvoch častí, zo samotnej reflexnej vesty v žltom alebo čiernom prevedení a zo samostatnej elektronickej jednotky, ktorá sa montuje pod sedlo bicykla. Obe časti spolu komunikujú a vesta tak dokáže reagovať na dva hlavné typy nehôd.

Ochranná cyklistická vesta s airbagom B'Safe.

V prípade, že je nehoda spôsobená nárazom do bicykla, akcelerometer v elektronickej jednotke pod sedlom tento náhly náraz deteguje a bezdrôtovo upozorní pohybový snímač, ktorý je zabudovaný vo veste cyklistu. Ako snímač zistí, že jazdec padá z bicykla, aktivuje vymeniteľný zásobník s CO2, ktorý okamžite nafúkne airbag vesty. Celý proces od detekcie nárazu až po úplnú infláciu airbagu pritom údajne trvá iba 80 milisekúnd.

Ochranná cyklistická vesta s airbagom B'Safe.

Pri nehodách, ktoré nie sú spôsobené nárazom, napríklad ak sa bicykel dostane do šmyku, pohybový senzor vo veste zaznamená náhlu zmenu orientácie jazdca a okamžite nafúkne airbag. Ochranný systém sa jednoducho zapína zatiahnutím zipsu nahor a deaktivuje sa jeho potiahnutím dole, keď si používateľ vestu zvlečie zo seba. Batéria, ktorá sa nabíja cez USB port, by na jedno nabitie mala vydržať sedem dní používania. Batéria v elektronickej jednotke pod sedlom by mala byť schopná fungovať po dobu piatich rokov.

Ochranná cyklistická vesta s airbagom B'Safe by mala byť k dispozícii niekedy na jar za cenu 700 dolárov.

Ochranná cyklistická vesta s airbagom B'Safe.